Ekkorra szabadulhatunk meg a koronavírus-járványtól az egészségügyi miniszter szerint

Persze csak ha minél többen beoltatják magukat.

Hirdetés

Belátható időn belül túljuthatunk a koronavírus-járványon, ehhez azonban természetesen az kell, hogy minél többen oltassák be magukat a kór ellen – erről beszélt Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter.

A tárcavezető hétfőn este azt mondta, az oltás jelenti a valós esélyt és a reményt arra, hogy viszonylag belátható időn belül – hat vagy kilenc hónap múlva – túljussunk a pandémián.

Voiculescu szerint egész jól halad az oltási kampány, nincsenek jelentős problémák, ugyanakkor a szakemberek dolgoznak azon, hogy javítsanak az online regisztrációs rendszeren.

Azt is cáfolta, hogy rengeteg vakcina ment volna kárba, nagyjából száz adag semmisült meg, ez azonban a több mint 100 000 már beadott oltáshoz képest elenyésző.

Mint elmondta, a legnagyobb probléma jelenleg az, hogy még nem áll rendelkezésre elegendő számú oltás, ezért a prioritás jelenleg az, hogy azoknak jusson, akik be akarják oltatni magukat.

Hirdetés

Mint ismert, a december 27-én kezdődött első fázis után, amely során az egészségügyi dolgozók kapják meg a vakcinát, péntek után indul a második kör, amelyben a krónikus betegek, a 65 év fölötti idős személyek és a stratégiai ágazatok dolgozói juthatnak hozzá a vakcinához.

A lakosság további részét a tervek szerint áprilistól oltják, de ha a tervezettnél gyorsabban haladnak, és elég vakcina áll majd rendelkezésre, hamarabb is elkezdhetik.

Hirdetés