A háttérkép illusztráció.

Ejnye: Nagyvárad főterén román EB-meccseket nézhet a jónép, magyarokat nem…

… úgy látszik, Ionopot Iohannis államelnök megint eltűnt, ezúttal a svájci békecsúcsról… és találják ki, melyik nagyívű politikus indul az AUR színeiben az államelnöki választáson!

Hirdetés

Ejnye: Nagyvárad főterén román Eb-meccseket nézhet a jónép, magyarokat nem

Nagyváradon volt egy jó szokás (a sok közt): amikor Európa-bajnokság volt, kiraktak egy jó nagy kivetítőt a Szent László térre, oszt a jónép drukkolhatott a kedvenc csapatának.

Mostanig. Szombaton ugyanis Hunyadi István, a nagyváradi városi tanács RMDSZ-es tagja közzétett egy bejegyzést Facebook-oldalán, amelyben arról ír, hogy mily meglepő: a korábbi, jól bevált szokástól eltérően ezúttal csak pár mérkőzést közvetítenek a Szent László téren. A Krónika utánajárt a dolognak és kiderült: csak négy mérkőzést nézhetnek a váradiak a placcon. Egész pontosan a román válogatott csoportmeccseit, no meg a döntőt. (Ezek szerint a szervezők egyáltalán nem bíznak abban, hogy a román válogatott továbbjut.)

Hunyadi egyébként a petíció címet adta bejegyzésének és azt kéri, nézhessék a váradiak a magyar válogatott meccseit is, ha nem a Szent László téren, hát egy másik helyszínen. Az előállt helyzet valóban kimeríti a monokulturalitás fogalmát, ugyanis ha egyszer mindkét válogatott kijutott az Eb-re, kicsit furcsa, hogy csak a román meccseket lehet közösségileg nézni a főtéren, a magyarokét nem.

A Krónika megkereste a városvezetést és feltette a nagy kérdést: ugyan miért nem nézhető az összes Eb-meccs a Szent László téren? Válasz egyelőre nincs.

Úgy látszik, Ionopot Iohannis államelnök megint eltűnt, ezúttal a svájci békecsúcsról

Szombaton és vasárnap zajlott egy két napos békekonferencia a svájci Bürgenstockban. A legfontosabb téma természetesen az orosz–ukrán háború volt, pontosabban az Ukrajnának nyújtott támogatások módozatai.

A konferencián 92 ország képviseltette magát. A nagyhatalmak közül Oroszország nem volt jelen (nem kapott meghívást), Kína pedig nem küldött képviselőket Svájcba.

Román szempontból az az érdekes, hogy Klaus Ionopotchivanoc Iohannis álkisebbségi államelnök, nagyjából minden uniós elképzelés lelkes támogatója, az európai értékrend bajnoka nem tette tiszteletét Bürgenstockban. Helyette a külügyminiszter utazott Svájcba, akinek nem érdemes megjegyezni a nevét, mert hamarosan úgyis megy a levesbe. Róla még annyit, hogy felmondta a kötelezőt: Ukrajnát támogatni kell, az ukránok nem csak az orosz agresszió áldozatai, hanem a szabadság és a demokrácia védői is stb.

Hirdetés

Na de hova lett Ionopot elnök? Sürgős, Ukrajnánál égetőbb dolga lett volna? Ha az ember rápillant az államelnöki hivatal honlapjára, azt látja, semmi dolga nem volt a jóembernek ezen a hétvégén. Marad tehát a kérdés: esetleg a hegyekben barangol? Vagy a Duna-deltában hajókázik? S ugyan miért nem érdekli Ukrajna sorsa? Ha már az európai értékek bajnoka, ugye. Válasz egyelőre nincs.

Találják ki, melyik nagyívű politikus indul az AUR színeiben az államelnöki választáson!

Az európai parlamenti és helyhatósági választások lejártak, jön az államelnök-választás (az első forduló szeptember 15-én, a második, amennyiben szükség van rá, szeptember 29-én). És persze, hogy elindult a versengés, a cicaharc, a szájkaraté, mi is beszámoltunk róla. A két nagy párt jelöltjei körüli helyzet kellőképpen bonyolult, ugyanis rengeteg a huzavona a konkrétumok terén.

Ezért is fordulhatott elő, hogy az első hivatalosan is bejelentett államelnök-jelölt az AUR részéről érkezett. Szombaton az párt országos vezetősége összegyűlt egy jó kis paláverre, mely alkalomból eldöntötték, hogy régi vérnackó ismerősünk, George Simion AUR-fővezér lesz a párt államelnök-jelöltje. És egyöntetűen meg is szavazták, ahogy kell.

Ezt követően még szombaton este hivatalos jelölőbulit is tartottak Bukarestben, ahol Simion mester többek közt kijelentette: sok pletyka folyik arról, hogy a román államelnököket a tengerentúlról választják meg, nagykövetségek útján, hát itt az ideje, hogy a románok válasszanak.

Nem tudjuk, kit választanak majd a románok, abban viszont erősen kételkedünk, hogy a magyarok Simion mesterre adják le voksukat.

Hirdetés