Egyszerre koronavírusos és kanyarós gyerekeket találtak egy Torda melletti településen

A roma közösségben uralkodó áldatlan állapotok miatt a karanténszabályokat igen nehéz érvényesíteni.

Hirdetés

Nem csak koronavírussal fertőzött, hanem kanyarós is négy gyerek a Torda vonzáskörzetében, Aranyosgyéres mellett fekvő Aranyosegerbegyen. Az 5 és 9 év közötti gyerekeket a helyi roma közösségben azonosították a környék híreivel foglalkozó Refleqtmedia portál szerint.

Ioan Roman polgármester azt mondja, a közel száz fős roma közösség mintegy húsz házban lakik, az utcájuk pedig valóságos kanyaró-gócpontnak számít. A kanyarós esetek szűrése közben derült ki, hogy négy kisgyerek koronavírussal is fertőzött.

Az elöljáró szerint a település vezetése hiába kérte a Kolozs megyei prefektúrát, a közegészségügyi hivatalt és a katasztrófaelhárítást, hogy helyezzék karantén alá a közösséget, azt a választ kapták, hogy ez az intézkedés nehézségekbe ütközik.

A karantén hiányában a polgármester arra kéri a község lakóit, különösen az érintett közösség tagjait, hogy viseljenek arcmaszkot, ne érintkezzenek egymással és csak nagyon indokolt esetben hagyják el otthonaikat. A beteg gyerekek családja pedig mindenképpen maradjon otthon, a község vezetése pedig segít az ellátásukban.

Romániában jelenleg is több megyében hetente több tucatnyi új kanyarós megbetegedést jelentenek, Kolozs megye pedig a statisztikák élén van: az elmúlt héten 27 új esetet regisztráltak. Kanyaróban eddig több mint 20 100-an betegedtek meg, 64 haláleset is történt. A fertőzöttek zöme 9 év alatti kisgyerek. A kanyaró új keletű terjedésének egyik oka az, hogy az utóbbi években egyre több ember utasítja el a kötelező védőoltásokat.

Hirdetés