Egyre gyakrabban váltunk munkát, mert a munkaerőhiány miatt nagyobb a cégek közötti versengés

A „leghűtlenebbek” a Z generáció tagjai, ők sokszor egy évet sem bírnak ki egy melóhelyen.

Hirdetés

Az egyre súlyosabb munkaerőhiány következtében egyre inkább kiéleződik a verseny a cégek között, a munkavállalók pedig egy jobb ajánlatra pik-pakk munkát váltanak.

Egy új felmérés szerint a „legmobilisabbak” ilyen szempontból a Z generáció képviselői (az 1995 után születettek), mert a rock and roll az nem egy tánc.

Idén a munkavállalók 18,7 százaléka mondott fel önszántából a régi munkahelyén, ami 2017-hez képest 5,1 pontos növekedést jelent. Az elbocsátások ehhez képest 4,3 százalék körül mozognak, ez sokkal lassabb növekedést mutat az előbbi adathoz képest.

A régi bossnak lazán búcsút intők 32,3 százaléka kevesebb mint egy évet bírta a régi bossal. Az önként felmondók 60 százalékát a fiatal és nyughatatlan Z generáció képviselői teszik ki, de az is kiderült, hogy egy román alkalmazott átlagosan 4 évet bírja ki egy melóhelyen.

A legkitartóbbak ilyen szempontból az Y generáció (1977 és 1994 között születettek) vagyis az én generációm tagjai, akik a jelenlegi romániai munkaerőnek több mint a 60 százalékát adják.

Hirdetés

A munkaerőhiány pozitív hozadéka az alkalmazottakra nézve, hogy a munkaadók elkezdtek versengeni egymással, hogy magukhoz csalogassák a dolgozókat: igyekeznek magasabb fizetést, jobb munkahelyi körülményeket és mindenféle szaftos extrát biztosítani a melósoknak. Ennek részeként egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az alkalmazottak továbbképzésére is.

A felmérés 23 cég bevonásával készült, amelyek négy gazdasági ágazatban tevékenykednek.

Hirdetés