Egyre elkeseredettebb lépésekre szánják el magukat a gazdák a kegyetlen szárazság miatt

Illegális gáttal megállított folyó, lemészárolt tejelő tehenek… Mi jöhet még?

Hirdetés

Egy szászvolkányi (Vulcan, Brassó megye) gazda annyira elkeseredett a hatalmas szárazságot látva, hogy rögtönzött gátat épített a Barca folyóra, ezzel teljesen elzárva a vízfolyást, hogy legalább a termés egy részét meg tudja menteni öntözéssel. Ez természetesen illegális – ezt a gazda is tudta – mégis rászánta magát, a kilátásban lévő bírság dacára. A hatóságok persze felfedezték és elbontották az illegális gátat, a férfira és gazdaságára pedig valóban szankció vár.

Egy másik Brassó megyei gazda 100 tejelő tehenet volt kénytelen eladni egy vágóhídnak, mert egyszerűen nem lett volna mivel etetnie őket. A 20 éve tehénfarmot működtető Dragoș Nicolae Staicu a teheneinek csak a töredékét tartotta meg, pedig tavaly afarmja napi 2000 liter tejet is termelt. A tavalyi több mint 100 tehénből és 1100 birkából mindössze 21 tehenet és 350 birkát tartott meg, mert a mostanihoz fogható szárazságot ő még nem látott. A vágóhíd 3800 lejt fizetett neki tehenenként, de az eddig jól jövedelmező vállalkozást ez aligha pótolja.

A gazdaszövetségek nemrég nyílt levélben kérték a kormány sürgős segítségét az aszálykárokra tekintettel, különben nagy baj lesz. A mezőgazdasági minisztérium öntözőrendszerek kiépítését tervezi, de az erre szánt 1,5 milliárd eurót csak 2027-re különítik el a költségvetésből, addig pedig még vár ránk néhány szűk esztendő, ha az időjárás továbbra is ilyen kegyetlen lesz.

Hirdetés