Egyhamar nem lesz aktuális a harmadik oltás, fontosabb az oltatlanok meggyőzése

Csak akkor változtat Románia az oltási stratégiáján, ha az oltottak körében megnő a megbetegedés kockázata.

Hirdetés

Egyre több ország fontolgatja, hogy egy harmadik oltással is immunizálja a lakosságát, tekintettel arra, hogy egyes kutatások szerint hat hónappal az oltást követően emelkedik a fertőzés kockázata az oltottak körében. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még nem foglalt határozott állást ezzel kapcsolatosan, mondván, eddig a hatékonynak bizonyul a kialakított oltási rend. Biztos, ami biztos: mind a Pfizerrel, mind a Modernával kötött szerződésben szerepel az újabb emlékeztető oltások megrendelésének lehetősége.

Valeriu Gheorghiţă, a romániai oltáskampány koordinátora legutóbbi nyilatkozatában

szintén kiváró álláspontot fogalmazott meg.

A jelenlegi stratégia, hogy minél több romániai lakos kapja még a teljes oltási sorozatot. Ezen csak akkor változtatnak, ha a mindennapi adatok arra engednek majd következtetni, hogy csökken a vakcinák hatékonysága. A jelenlegi tapasztalatok alapján az esetszámok növekedése különösen a beoltatlan személyeket érinti, ott, ahol magas az átoltottság a halálozási ráta nem nőtt. Tehát az a jó stratégia, mely a védettséggel még nem rendelkező lakosokra fókuszál, nem arra, hogy a már védett lakosságot biztosítsa be egy harmadik oltással.

Gheorghiţă szerint ha a tudományos eredmények alapján, egy év elteltével a vírus még terjedő fázisban van, és továbbra is magas a beoltatlanok száma, szóba kerülhet az oltottak újbóli beoltása, de

most még nem tartunk ott.

Főleg, hogy a Pfizer és a BioNTech a koronavírus-vakcinájának harmadik dózisát még engedélyeztetni is kell.

Hirdetés

A hatóságok egyébként bizakodóak az oltási kampánnyal kapcsolatosan: egy hónapon belül újból megnő az érdeklődés iránta. Fel sem merül, hogy kötelezővé tegyék az oltást, de azzal nem árt tisztában lenni, hogy aki az első vagy a második hullám alkalmával betegedett meg, már nem rendelkezik védettséggel. Minél kevesebben védettek, annál rosszabb lesz a negyedik hullám, mely már sok országban elkezdődött.

A koronavírus-járvány továbbra is leszálló ágon van Romániában, a legutóbbi tájékoztatás óta mindössze 26 új fertőzöttet regisztráltak, 17 958 teszt alapján. A kórházakban 284 fertőzöttet kezelnek, és 56-an szorulnak intenzív terápiás ellátásra. Az elmúlt 24 órában egyetlen, koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés. Huszonkilenc megyében egyetlen új esetet sem diagnosztizáltak. Minden megye és a főváros is zöld zónás, lakosságarányosan Prahova megyében a legmagasabb a fertőzöttségi ráta, 0,09 ezrelék, Kolozs és Ilfov megyében pedig 0,04 ezrelék.

Hirdetés