Egyetlen napot sem fog börtönben tölteni a csendőrnő, aki miatt meghalt egy ember

A nyakra térdelés hagyománya mifelénk is követel halálos áldozatokat, csak kevesebb visszhangja van.

Hirdetés

A román sajtóban csak a „romániai George Floyd-esetként” emlegetik annak a férfinak az ügyét, aki egy brutálisra sikeredett csendőri beavatkozás nyomán vesztette életét. A párhuzam csak részlegesen állja meg a helyét, az 55 éves dornavátrai férfi halálát valójában nem az okozta, hogy a nyakára térdepeltek (bár erre is sor került), hanem az, hogy egy túlbuzgó 26 éves csendőrnő előkapott egy gázsprayt, amit mellesleg jogtalanul tartott magánál, és közvetlen közelről szembefújta vele.

A férfi, hivatalos nevén Csapai Ioan, 2019. júliusában halt meg, miután egy népzenei koncerten kikezdett egy 13 éves kislánnyal, ezért a helyszínt biztosító csendőrség igazoltatta. Megpróbált elmenekülni, de a három csendőr utolérte és a földre teperte. Semmi sem indokolta a csendőrnő gázspray-használatát, hiszen eleve hárman fogták le, Ana Maria Florescu mégis egy laza mozdulattal előkapta a farzsebéből a gázsprayt, és 20-30 centiméter közelről szembefújta az akkor még enyhe ellenállást tanúsító férfit. Nem sokkal később az illető szíve és légzése leállt, a mentősöknek még sikerült újraéleszteniük, de két nappal később a kórházban meghalt.

A törvényszéki orvosszakértők elsőre megpróbálták elkenni az ügyet, azonban a férfi családja megbízott egy független orvosszakértőt, mely megállapította, hogy a csendőrnő okozta a halálát. A nyomozás sokáig elhúzódott, végül Ana Maria Florescut gondatlanságból elkövetett emberölésért, önkényes fellépésért és veszélyes eszköz jogtalan használatáért két és fél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a katonai bíróság. Emellett eltiltották a köztisztviseléstől, nem lehet a továbbiakban csendőr, három évig nem hordhat fegyvert, és 95 ezer lej morális kártérítést kell kifizetnie az áldozat családtagjainak (eredetileg félmillió eurót kértek).

Az ügyészek nem értettek egyet azzal, hogy a Iași-i katonai bíróság megváltoztatta a vád jogi besorolását, és fellebbezést nyújtottak be annak érdekében, hogy a csendőrnőt halált okozó erőszakos bűncselekményért ítéljék el.

Hirdetés