Egy temetés miatt kerül karantén alá egy erdélyi község nyolc települése

Nem értik, hogyan fertőződtek meg.

Hirdetés

Nem újdonság, hogy az utóbbi hetekben országszerte elkezdett elég meredeken felfelé kúszni a koronavírus-fertőzések száma, hogy az egy éve kezdődött járvány harmadik hullámában vagyunk és hogy Romániában is megjelentek a „klasszikus” vírusvariáns mellett a brit, dél-afrikai és brazíliai törzsek is.

A Fehér megyei Szépmezőben (Şona) történtek azonban jól mutatják, hogyan romolhat igen gyorsan a járványhelyzet. A közegészségügyi hatóságok úgy döntöttek, hogy

a község nyolc települése nemsokára karantén alá kerül,

a szigorításhoz már csak a a megyei járványügyi bizottság döntése szükséges.

Az utóbbi napokban a községben látványosan megugrott a fertőzöttségi ráta, jelenleg ezer lakosonként 10,3 koronavírus-fertőzést regisztráltak. Ennek pedig az az oka, hogy a Szépmezőhöz tartozó Magyarbényén (Biia) tíz nappal ezelőtt, február 28-án több tucatnyi ember vett részt egy temetésen, ezután pedig a faluban igen sokan koronavírusosak lettek. Az utóbbi két hétben a községben regisztrált 45 eset közül 39 Magyarbényéről származik, a temetési szertartást végző helyi pap is megfertőződött.

A község polgármestere, Teodor Florin Mărginean, aki maga is részt vett a temetésen, azt mondja,

nem tudják, hogyan fertőződhettek meg az emberek,

Hirdetés

mivel a szertartás a szabadban zajlott, a résztvevők pedig távolságot tartottak egymástól és mindannyian maszkot viseltek.

Szépmező községnek mintegy négyezer lakosa van, Magyarbényén ezerszázan élnek.

 

Hirdetés