192 új koronavírusos eset, 50 halott Romániában: hajszálnyira vagyunk a 4-es szinttől (FRISSÍTVE)

A járvány eddig 50 áldozatot követelt, legalábbis hivatalosan. A Suceava megyei adatok pontos ismerete nélkül nem lehet tudni, hány haláleset történt.

Hirdetés

Frissítés 2:

Három újabb elhalálozásról adtak hírt a hatóságok hétfő este, ezzel a koronavírus romániai haláloz áldozatainak száma elérte az 50-et.

Egy 59 éves férfi a bákói megyei kórházban halt meg, miután március 27-n pozitív lett a vírustesztje. Magasvérnyomás-betegségben és 2-es típusú diabéteszben szenvedett.

Egy 74 éves Hunyad megyei férfi még 27-én halt meg Déván, de csak hétfőn érkezett meg a (pozitív) vírustesztje. Negyedik fokozatú, áttétes gyomordaganata volt.

Egy 60 éves nő szintén Hunyad megyében halt meg, március 29-én, koronavírus-tesztje hétfőn lett pozitív. A nő szívbetegségben, szívelégtelenségben szenvedett.

Frissítés 1:

Hajszálnyira kerültünk a koronavírus-járvány negyedik fokozatának életbe lépésétől: a Stratégiai Kommunikációs Csoport hétfői tájékoztatása szerint a járvány kezdete óta 1 952 személy fertőződött meg koronavírussal, az elmúlt 24 órában 192 fertőzöttet diagnosztizáltak.

A gyógyultnak nyilvánított páciensek száma jelenleg 180, a legtöbben Bukarestben (85) és Temesváron (55) épültek fel. Az új fertőzöttek 1 és 90 év közöttiek. Az intenzív osztályokon 53 beteget ápolnak koronavírussal, 33 beutaltnak az állapota súlyos, a többieké változatlanul jó.

Románia területén 9 464 személy van intézményes karanténban, 124 235 személy pedig otthoni elkülönítésben tartózkodik, hatósági ellenőrzés alatt. A járvány kezdete óta péntekig 23 103 tesztet végeztek el, ebből 1500-at magánlaboratóriumban.

Hirdetés

Hétfő délben érkezett a hír, hogy újabb fertőzött vesztette életét a koronavírus romániai terjedése miatt: egy 74 éves Szatmár megyei férfi hunyt el, aki cukorbetegséggel és magas vérnyomással is küszködött. Az eddigi halálesetekből kiderült, hogy a súlyos betegségekben, különösen a cukorbetegségben szenvedők számára végzetes lehet a koronavírussal való fertőződés.

A szatmári férfi koronavírus-tesztjét három nappal ezelőtt a nagyváradi városi kórház végezte el, szombaton bizonyosodott be, hogy fertőzött. A Szatmár megyei járványkórházban ápolták, ahol vasárnap este vesztette életét.

FRISSÍTÉS: A kommunikációs csoport újabb két áldozatról számolt be hétfőn délután: egy 57 éves és egy 70 éves férfiről van szó, mindketten Temes megyeiek. Az 57 éves férfi TBC-s volt és szívproblémái voltak, a másik áldozat cukorbeteg volt. Az esti órákban egy 77 éves vajdahunyadi férfi adta fel a harcot a vírussal.

Az országos adatokat jelentősen befolyásolhatja az, hogy a legnagyobb gócpontnak számító Suceaván ez elmúlt egy hétben nem aktualizálták az elhunytak számát, és erre várhatóan hétfőn kerül sor. Az újonnan kinevezett suceavai kórházigazgató szerint az elmúlt öt nap során 20-an haltak meg a COVID-19 járvány miatt. Az eddigi adatok alapján viszont csak 10 suceavai halálesetről tudott a stratégiai kommunikációs törzs.

A belügyminisztérium közölte: az elmúlt 24 órában 12 büntetőeljárás indult a betegség elleni küzdelem meghiúsításáért, a csendőrség, illetve a rendőrség 1 273 büntetést rótt ki a karanténra/otthoni elkülönítésre vonatkozó szabályok megsértéséért.

Egy nap alatt 10 092 személyt büntettek meg azért, mert megszegte a részleges kijárási tilalomra vonatkozó szabályokat, a büntetés értéke meghaladja a 16 millió lejt.

A külképviseletektől kapott információk szerint eddig 86 külföldön tartózkodó román állampolgárról bizonyosodott be, hogy koronavírusos, 16-an meghaltak (tegnap még csak 12 haláleset volt).

Hirdetés