Egy romániai város új villamosokat kap egy EU-s pályázat révén. A gond csak az, hogy épp most döntöttek a villamosközlekedés felszámolásáról

Most az illetékesek vakarják a fejüket, mihez kezdjenek a járművekkel.

Hirdetés

Egészen valószínűtlen helyzettel kell megbirkózniuk a moldvai megyeszékhely, Botoşani elöljáróinak: valamit kezdeniük kell kilenc szép, új villamossal, amelyet a város kap, mivel már nincs ahol közlekedniük.

Az ügy kezdetei 2019-re nyúlnak vissza, amikor is az önkormányzat megnyert egy 30 millió euró értékű európai uniós pályázatot, amely arról szólt, hogy teljesen felújítják a város villamosvonalait, és kilenc vadonat új villamost is beszereznek.

Ezt követen az önkormányzat feladata az volt, hogy kiírja a közbeszerzési eljárást a villamospályák felújítására.

A villamosok beszerzése a közlekedési minisztérium feladta volt – ez el is indította az eljárást, amely keretében összesen 49 járművet szereztek be az ország több városa számára. Ebből jár kilenc szerelvény Botoşani-nak.

Csakhogy

a város önkormányzata olyan profi módon írta ki a pálya felújítására a pályázatot, hogy nem talált kivitelezőt.

A költségeket ugyanis alábecsülték, és a valósnál alacsonyabb valutaárfolyammal számoltak, így az építő cégeket nem érdekelte a pályázat.

Ennek nyomán a város új önkormányzata 2022-ben arra a következtetésre jutott, hogy a projekt nem éri meg, túl sokba kerülne a társfinanszírozáshoz szükséges önrész, és a projektet már nem lehet befejezni a kitűzött határidőig, ezért radikális döntést hoztak: úgy határoztak, hogy teljes egészében felszámolják a villamosközlekedést, és elektromos buszokra váltanak.

Hirdetés

Ennek nyomán hozzáfogtak egy új közbeszerzési eljárás kidolgozásához az elektromos buszokra, és a városi közgyűlés áprilisi ülésén arról is döntöttek, hogy felszedik a vágányokat, amelyek annyira elöregedtek, hogy veszélyeztetik a közlekedés biztonságát.

Csakhogy a villamosokról megfeledkeztek.

A beszerzésükre kiírt pályázat viszont időközben lezárult, győztest is hirdettek, és bár jelenleg a folyamat szünetel az óvások miatt, a kilenc villamos előbb-utóbb Botoşani-ba érkezik.

Csakhogy már nem lesz hol közlekedniük.

A polgármester szerint megvizsgálják a lehetőségeket. Az egyik ezek közül az, hogy megkeresnek egy másik moldvai önkormányzatot, ahol működő villamosközlekedés van, és elektromos buszokért cserében felajánlják a villamosokat.

Hirdetés