Egy moldvai rendőr túlkapása miatt a rendőrségnek most szereznie kell 437 naposcsibét, különben szép összeget perkálhat

Újabb abszurd történet a 21. századi Romániából: szokatlan bírósági ügy lett egy indokolatlan rendőri büntetésből.

Hirdetés

Történt, hogy tavaly májusban egy Iași megyei településen, a Ţigănaşi községhez tartozó Mihail Kogălniceanu nevű faluban egy Z.P. monogramú nő áruszállító autójával leparkolt az út szélén 437 naposcsibével, melyeket eladásra szánt. Észrevette ezt a helyi rendőrség túlbuzgó tisztje, aki azt hitte, hogy az asszony illegális kereskedelmet folytat, megszegvén a koronavírus-járvány miatt hirdetett általános szükségállapotot, úgyhogy ezen felbuzdulva megbüntette, ráadásképpen elkobozta tőle mind a 437 darab csibét.

A nő nem hagyta annyiban a dolgot, bírósághoz fordult. Az eljárás során elmondta: hiába próbálta bebizonyítani, hogy minden szükséges engedéllyel rendelkezett, a rendőr nem hallgatta meg. A bíróságon bebizonyosodott, hogy Z.P. kitöltötte a lakhely elhagyásához szükséges, saját felelősségre tett nyilatkozatot, melyben feltüntette úti célját is, 2017 óta működő vállalkozása pedig kereskedhet élő állatokkal az üzleten kívül is. A naposcsibéket egy erre szakosodott cégtől vásárolta. Igazolni tudta, hogy gépjárműve az állategészségügyi és egyéb szükséges engedélyekkel is rendelkezik élő állatok szállítására. Summa summarum: minden papírja rendben volt.

A bíróság ennek megfelelően meghozta ítéletét, visszavonta a büntetés jegyzőkönyvét, továbbá arra kötelezi a rendőrséget, hogy visszaszolgáltassa a 437 csirkét a károsultnak. Amennyiben ez nem lehetséges, a Iași megyei rendőr-felügyelőségnek 4807 lejt kell kifizetnie.

Minden jó, ha jó a vége. Már csak az a kérdés, mi lett a csirkékkel?

Hirdetés