Egy megyeszékhely karanténba került, egy másik készül a teljes lezárásra

Így próbálják visszaszorítani a koronavírus terjedését.

Hirdetés

A lehető legdrasztikusabb járványellenes intézkedés bevezetéséről döntöttek a Máramaros megyei járványügyi operatív törzs illetékesei: két hétre teljes zárlatot hirdettek a megyeszékhelyen, Nagybányán.

Az ok természetesen az, hogy a fertőzöttek aránya magas: 6,47 ezrelék az elmúlt 14 napban – vagyis az érintett időszakban ezer lakosra ennyi fertőzött jutott.

A korlátozás bevezetésével ráadásul nagyon siettek: nem éjféltől lépett életbe, hanem már szerdán délután öt órától.

A forgatókönyv a szokásos: napközben is csak nyilatkozattal lehet kimenni az utcára, amelyen meg kell jelölni az úti célt.

Ez munkavégzés, alapvető javak beszerzése, orvosi ellátás, gyógyszertár, mezőgazdasági tevékenység lehet.

A vendéglők teraszai is bezártak, akárcsak a szépségszalonok és az üzleti úton levő vendégeken kívül a szállodák sem fogadhatnak mást.

A miséken, istentiszteleteken legfeljebb tizenhatan vehetnek részt, de a lakodalmak, keresztelői ünnepségek tilosak.

Hirdetés

Egy másik megyeszékhelyen is fontolgatják a karantén bevezetését.

Rareş Macrea Szeben megyei alprefektus közölte, Nagyszeben lezárásán is gondolkodnak az egészségügyi hatóságok. Elmondta, a javaslatok technikai természetűek, és a Közegészségügyi Igazgatóság fogalmazza meg őket.

Gabriel Budescu, a Szeben megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) igazgatója ugyanakkor megerősítette, hogy kérte Nagyszeben karantén alá vonását.

„A Közegészségügyi Igazgatóság kockázati kiértékelést végzett bizonyos Szeben megyei településekkel kapcsolatban, és elküldte azokat az Országos Közegészségügyi Központnak jóváhagyásra. Abban a kockázati elemzésben valóban bizonyos Szeben megyei települések karantén alá vonását javasolja, többek közt Nagyszebenét is” – mondta Budescu.

Szeben megyében a legmagasabb a fertőzöttségi arány az országban, több mint 7 ezrelékes. A legnagyobb fertőzöttségi ráta a megyeszékhelyen van a hivatalos adatok szerint: 11 ezrelék.

Hirdetés