Jelenet Radu Jude Toată lumea din familia noastră című filmjéből

Egy másfajta járványmérleg: több távoltartási rendeletet állítottak ki, de nem nőtt a családon belüli erőszak gyakorisága

Számszerűsítették, hogyan telt az elmúlt tíz hónap azokban a családokban, ahol problémák vannak.

Hirdetés

Amióta a koronavírus-járvány életünk részévé vált, a társadalomtudósok már többször felhívták a figyelmet arra, hogy mennyire nehéz helyzetben vannak azok, akik úgy kényszerülnek még több időt eltölteni otthon, hogy nem érzik magukat biztonságban egy-egy családtagjuk közelében. Eddig sem volt kérdés, hogy a bezártság és a megfertőződés félelme miatt megváltozott mentális állapot hatással lehet a családon belüli problémák elmélyülésére – ezt most részben a hivatalos adatok is alátámasztják.

2020 első tíz hónapjában 8,2%-kal több ideiglenes távolságtartási rendeletet állított ki a rendőrség

a korábbi év hasonló időszakához képest, a családon belüli erőszak száma viszont hozzávetőlegesen ugyanazon a szinten maradt, mint 2019-ben. Ez utóbbi egy jó hír. A 7112 ideiglenes távoltartási rendeletből 7016-ot az áldozat kérte, 60 esetben más személy, 31 esetben valamelyik illetékes hatóság vagy intézmény, továbbá 5 esetben egy-egy ezzel foglalkozó civil szervezet. A rendeletet 402 esetben szegték meg, 18,2%-kal kevesebbszer, mint a tavaly.

A bíróság által kiállított távoltartási végzések száma 5,5%-kal nőtt, így immár megközelíti a hétezret. Ennek mintegy fele a korábbi rendőrségi rendeletet erősítette meg. Mint ismeretes, a 2018-tól érvényes új jogszabályok szerint még a bírói végzések előtt a rendőrök azonnali hatállyal elrendelhetik a bántalmazó kitiltását a családi fészekből, ha úgy vélik, hogy az áldozat testi épsége veszélyben van, vagy sérülhet a szabadsága.

Az elmúlt tíz hónapban a családon belüli erőszak 61,6%-a fizikai bántalmazásban nyilvánult meg,

a végzések 9,2%-át fenyegetés miatt kérték, ugyanakkor a család elhagyásának mértéke 13,8%-os volt. A végzést indokolttá tevő események 80%-a az áldozat és az elkövető közös otthonában történt.

Hirdetés

Azon túl, hogy hivatalosan nem nőtt a családon belüli erőszak még pozitív hír, hogy 18%-kal csökkent a kiskorúakat érintő bántalmazások száma, és 30%-kal kevesebbszer volt kiskorú az agresszor. Persze, mint tudjuk, a számok nem feltétlenül fedik a valóságot, csupán

azt tükrözik vissza, hogy hány esetben avatkoztak be a hatóságok.

Amennyiben bárki veszélyben érzi magát, annak idején itt foglaltuk össze, mi a teendő, ha segítséget szeretnénk kérni.

Hirdetés