Egy komplett román rögbicsapat is Dél-Afrikában rekedt a járványügyi korlátozások miatt

De hazahozzák őket a többi román állampolgárral együtt. Eközben Romániában tovább csökkennek az esetszámok.

Hirdetés

Hihetetlenül peches a Nagybányai CSM Știința rögbicsapata: a román bajnoki címvédő éppen abban az időszakban tartózkodik Dél-Afrikában, amikor az ott felfedezett új, omikron nevű koronavírus-variáns miatt az európai országok – köztük Románia is – felfüggesztették az onnan érkező légi járatok fogadását.

A román külügy szerint 36 Dél-Afrikában rekedt román állampolgárról tudni, közülük 31-en a rögbicsapat, illetve a szakmai stáb tagjai.

A küldöttség éppen hazautazni készült, amikor közölték velük, hogy vissza kell fordulniuk, mert a járatukat törölték.

Ezért most meglehetősen sötét a hangulat, hiszen lassan két hete tartózkodnak az országban, ahova egy rögbitornára érkeztek.

A román diplomácia illetékesei mindent megtettek annak érdekében, hogy sikerüljön hazahozni őket – végül a Nicolae Ciucă miniszterelnök által az omikron variáns megjelenése nyomán vasárnapra összehívott rendkívüli kormányülésen döntés született arról, hogy

a Tarom egyik repülőgépét Pretoriába küldik, hogy hazaszállítsa az ott rekedt román állampolgárokat,

illetve más európai országok polgárait.

Az ülésen arról is döntöttek, hogy a dél-afrikai térség azon hét országa mellett, amelyek esetében már szombaton felfüggesztették a légi közlekedést, Malawi kapcsán is hasonlóan járnak el.

Emellett arról is, hogy továbbra is kiemelt fontosságúak maradnak a megelőző intézkedések a járvány terjedésének megakadályozása érdekében.

Hirdetés

A hazaszállított román állampolgároknak egyébként a járványügyi operatív törzs szombati döntése miatt 14 napra karanténba kell vonulniuk, de ha tíz nap után negatív tesztet produkálnak, akkor hamarabb szabadulhatnak.

A rögbiseket egyébként nemrég tesztelték, és mindenki tesztje negatív lett, a küldöttség 90 százaléka pedig oltott.

Egyébként Romániában továbbra is úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány negyedik hulláma visszahúzódóban van, vasárnap 1377 új esetről érkezett hír, míg 87-en haltak meg, 18 korábban elhunyt személy esetében pedig közölték, hogy haláluk a koronavírus-fertőzéshez kapcsolódik.

Kórházban 7646 fertőzöttet kezelnek, közülük 1212 súlyos állapotú beteget intenzív osztályon.

Hirdetés