Egy jelentős válság lehetőséget is jelent. Felfogja az Orban-kormány ezt az esélyt?

Egyelőre úgy tűnik, hogy a fogalmam sincs-állapot felől lassan, sokat gondolkodva botorkál a kezdem kapiskálni-állapot fele. Kérdés persze, hogy ez a botorkálás elég lesz-e a sikerhez.

Hirdetés
A Főtér RoMánia rovatában a romániai román nyelvű média olyan véleményanyagait szemlézzük, amelyek vagy az itteni magyar közösséggel, a román-magyar kapcsolatokkal foglalkoznak, vagy a nyilvánosságot, a közbeszédet foglalkoztató forró témákat taglalnak.

Jelen szöveg az Adevărul oldalon megjelent cikk fordítása.

Jelentős válságon megyünk keresztül, amit a koronavírus okozott. De válság után is van élet. A kínai, dél-koreai, japán helyzet azt bizonyítja, hogy intelligenciával, elkötelezettséggel és intézmények, illetve az intézmények és a polgárok közötti együttműködéssel uralni lehet ezt a helyzetet is. A koronavírus által okozott válság helyzetének alakulása, eddig, némiképpen kedvező nekünk, más országokhoz összehasonlítva.

Mit tartalmaz az elnöki rendelet?

4. cikk (2) A 2. sz. melléklet 1-7. pontjaiban rögzített, fokozatos végrehajtású elsődleges sürgősségű lépésekről a belügyminiszter vagy a törvényes helyettesítője dönt, a miniszterelnök beleegyezésével, katonai rendelet formájában.

(3) A 2. sz. melléklet 8. pontjában rögzített, fokozatos végrehajtású elsődleges sürgősségű lépésekről a Belügyminisztérium dönt az államtitkár, a Rendkívüli Helyzetek Főosztálya (DSU) vezetője vagy a törvényes helyettesítője utasítása formájában.

Ezek a rendelkezések nagyon nagy hatalommal ruházzák fel, a kormányfő beleegyezésével, a belügyminisztert és a DSU vezetőjét, Raed Arafatot. Reméljük, rendelkeznek majd elegendő intelligenciával ahhoz, hogy a románok érdekében használják fel ezt a hatalmat.

6. cikk. A közhatóságok vezetőinek, a többi jogi személyiségnek, valamint a természetes személyeknek kötelességük tiszteletben tartani és végrehajtani a jelen rendeletben és a belügyminiszter által kibocsátott rendeletekben előírt összes lépést.

1. Melléklet

1. cikk. – A Helyi Rendőrség műveleti szempontból a Belügyminisztérium alárendeltségébe kerül.

2. cikk. – A közösségi személynyilvántartó közszolgáltatások műveleti szempontból a területi rendőrségi egységek alárendeltségébe kerülnek, melyek meghatározzák a végrehajtandó támogató tevékenységeket.

3. cikk. – Az önkéntes tűzoltó-szolgáltatások (rendkívüli helyzetek) műveleti szempontból a rendkívüli helyzeti területi egységek alárendeltségébe kerülnek, melyek meghatározzák a feladataikat és a cselekvési módjaikat.

4. cikk. – A mentési közszolgáltatások műveleti szempontból a rendkívüli helyzeti felügyelőségek alárendeltségébe kerülnek.

Sok cikkely van, csak néhányat soroltam fel illusztrálásképpen, hogy az olvasókat segítsem elképzelni, mit tartalmaz a rendelet.

Milyen lehetőségek nyílnak meg a kormány előtt?

A kormánynak minden lépést meg kell tennie, hogy Románia szerencsésen átvészelje ezt a nehéz időszakot. Most lehetősége van az állam forrásait, amennyi még van, a polgárok egészségével foglalkozó szolgáltatások felé irányítani, de a nagyon vagy kisebb cégek túlélése felé is, hogy csökkentse a koronavírus válsága által okozott iszonyatos negatív gazdasági hatást. Íme, néhány ezekből a lépésekből:

Hirdetés

1. Újraértékelés pótköltségvetés kidolgozásával és más sürgősségi kormányrendeleten keresztül elfogadott lépésekkel, az állam működésével kapcsolatos költségek drasztikus csökkentése. Azonnal meg lehet semmisíteni a pofátlan nyugdíjakat és béreket, be lehet zárni a nem létfontosságú hitelutalványozókat, le lehet állítani a bér- és nyugdíjemeléseket, a pótlékok megkétszerezését, mert az ország – nem túl nagy – forrásait a koronavírus válsága által okozott szerencsétlen következmények csökkentése irányába kell átirányítani. Egyértelmű, hogy az állam bevételei kisebbek lesznek, ami még inkább indokolja a fentebbi javaslatokat.

2. Teljes mértékű együttműködés az EU hatóságaival, hogy részesülhessünk az EU által a jelenlegi válság visszaszorítása céljából biztosított többletpénzekből.

3. A koronavírusos fertőzés terjedésének megállítására bevezetett korlátozások szigorú ellenőrzése.

4. Azonnali és kíméletlen fellépések azok ellen, akik az állami költségvetésből történő lopásra és csalásra használják fel a jelenlegi helyzetet.

5. Azonnal le kell váltani a jelentős intézmények vezetéséből azokat az embereket, akiket a Szociáldemokrata Párt (PSD) helyezett oda és akik nem bizonyítottak hatékonyságot ezeknek az intézményeknek a működésében.

6. Ha szükséges, akkor kormányátalakítást is végre lehet hajtani. Nem játszadozhatunk az állam válságmegoldási képességével.

7. Ingó és ingatlan forrásokat és egységeket lehet rekvirálni a válság felszámolása érdekében.

8. A gazdaságnak a válság után is működnie kell. Annál inkább szükség van a pénzügyi források azok felé irányítására, akiknek ténylegesen szükség van rájuk.

Ahogy mondtam, ez a válság bizonyos

súlyos költségvetési egyensúlyhiányok kiigazítására is lehetőséget ad

egy teljes hatáskörrel rendelkező kormány számára, amely sürgősségi kormányrendeletekkel kormányozhat, melyek sürgősségét nem lehet megkérdőjelezni.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az Orban-kormány most a következő választásokra vonatkozó esélyeivel játszik. Ha a társadalom érdekében fog cselekedni, gyorsan kiiktatva a PSD-s kormányok által az utóbbi három évben okozott hibákat és csalásokat, akkor a következő választáson begyűjtheti majd a lakosság megbecsülését. Ha nem sikerül felszámolnia a régi kormányok rossz szokásait, akkor osztozni fog a sorsukban.

Hirdetés