Egy hideg, egy meleg: ha lesznek is további szigorítások, teljes lezárás nem fenyeget

Legalábbis ezt ígéri a kormány több tagja is.

Hirdetés

Miután Romániában is felfutóban van a koronavírus-járvány harmadik hulláma a brit variáns gyors terjedése miatt, sőt már a dél-afrikai és a brazil mutáció is megjelent, felröppent az értesülés, hogy a kormány az eddigi korlátozó intézkedések további szigorítására készül.

Nos, ha ez valóban így is lesz, attól nem kell tartani, hogy a tavaly tavaszihoz hasonló, egész országra kiterjedő lezárások lesznek.

Legalábbis egyelőre.

Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős belügyi államtitkár hétfőn este azt mondta: nem is esett szó a teljes lezárásról, ez az eshetőség föl sem merül.

Azt viszont nem zárta ki, hogy tényleg szigorítanak egy kicsit, és este 11 helyett már 10 órára előre hozzák az éjszakai kijárási korlátozást kezdetét, és aki ezt követően utcára lép, előre kitöltött, saját felelősségre megírt nyilatkozattal igazolja, hogy valóban indokolt volt elhagynia az otthonát.

Ugyanakkor ettől eltekintve továbbra is az a forgatókönyv marad életben, hogy helyi szinten, a települések fertőzési rátája alapján szigorítanak vagy lazítanak.

Hirdetés

Dan Barna miniszterelnök-helyettes is arról beszélt: itt a járvány harmadik hulláma, ezt jelzi az intenzív osztályon ápoltak magas száma is, ami miatt szükségesek bizonyos óvintézkedések, de nem lesznek radikális korlátozások. Bizonyos, enyhébb korlátozások viszont éppen azért szükségesek, hogy ne kelljen a lezárás mellett dönteni.

Egyébként Alexandru Rafila orvos, Románia Egészségügyi Világszervezethez (WHO) delegált képviselője, aki egyben jelenleg az ellenzéki PSD képviselője, azt mondja: amennyiben a mostani ütemben érkeznek a vakcinák, sőt ha áprilisban már akár négymillió is jön, akkor szeptember végére elérhető a kormány célja, 10,4 millió ember beoltása, ami magával hozná a nyájimmunitás kialakulását és a normális élet visszatérését.

Ehhez persze egyrészt egy ideig még be kell tartani az óvintézkedéseket.

És természetesen – ha lesz elég vakcina – az emberek nagy részének felelősen kell gondolkodnia, és be kell adatnia az oltást.

Hirdetés