Fotó: Határőrség

Brékingnyúz: Egy határőr nem hagyta, hogy megvesztegessék

Ami dicséretes, ismerjük el. Az a fura, hogy ez címoldalas hír a sajtóban.

Hirdetés

Régebben volt egy vicc a korrupt vámosokról, akik rendesen lefölözték a határforgalmat, mindenkitől elvették a csúszópénzt, árut, ezt-azt. A vicc csak részben volt vicces, mivel elég jól megfelelt a valóságnak. Szóval:

A határátkelő vámosai összedugják a fejüket, hogy a szülinapos kollégának mivel kedveskedjenek. Azt mondja az egyik:
– Vegyünk neki egy Porschét!
– Ne viccelj, az túl kevés – hurrognak a többiek.
– Akkor vegyünk neki egy kis villát az osztrák Alpokban! – mondja a másik. Ezt is elvetik, mert túl kevés.
Mire a harmadik:
– Hagyjuk egyedül dolgozni a délelőtti műszakban.
Hatalmas felzúdulás:
– Ááá, mit képzelsz? Az túl sok!

Igaz ugyan, hogy a határőr nem vámos, a vicc is túlzás, de azért megvan a reflex, hogy a köz érdekében dolgozó ember becsületességét szét kell kürtölni.

Ezt tette a határőrség országos parancsnoksága, amikor ezzel kapcsolatban kiadott egy közleményt, és így járt el a média is, amikor ezt címoldalon ismerteti, például itt. Még egyszer: ez nem gond, sőt, csak kicsit olyan… fura.

A Temes megyei Zsombolya határátkelőjének egyik határőréről van szó, akit négy, Szerbia felől érkező albán próbált lefizetni, hogy engedje be őket az országba. Amikor a négy albán egy autóban ülve megérkezett az útlevélellenőrzési ponthoz, egyikük 1 000 eurót csúsztatott egy füzetbe és átnyújtotta a határőrnek, hogy az ne firtassa, miért nincsenek az ország területére lépéshez szükséges igazoló irataik. Amikor a határőr tiltakozott a lefizetési kísérlet ellen, az albán állampolgár további 500 eurót ajánlott fel, amit az egyenruhás szintén elutasított. Sőt, intézkedéseket is foganatosított, egy a négy albán ellen bűnvádi eljárás indult megvesztegetés miatt.

Hirdetés