Egy erdélyi faluban olyan sci-fi iskolát hoztak össze, hogy a portás is egy beszélő robot

A tábla pedig intelligens. Ez a vidéki iskola még a városainkban is csak álom.

Hirdetés

A Fehér megyei Maroscsügeden (Ciugud) gondoltak egyet, és összedobtak a helyi diákoknak egy olyan sulit, amivel még a svédek is meg lennének elégedve. A suliban a mesterséges intelligencia egyáltalán nem a jövő, hanem a jelen: a diákok testhőjét például reggelente nem egy unott portás fogja megmérni valami tréfli digitális lázmérővel, hanem egy robot fogadja őket, amely arcfelismerő programjának segítségével egyúttal névsort is vezet az érkezőkről, rászól arra a diákra vagy tanárra, amelyik nem visel maszkot, és megméri a testhőmérsékletet is.

Maroscsügeden nem használnak krétát.

Az osztálytermekben intelligens táblák várják a diákokat, amelyekre egy speciális ceruzával írni is lehet, de érdekes, 3D-s szemléltetőanyagokat is be lehet mutatni rajtuk.

Természetesen a szellőztetőrendszer is intelligens, amely folyamatosan méri a termek szén-dioxid-tartalmát, és a hőmérsékletet is.

Hirdetés

A Digi24 riportjából kiderül, hogy az iskolában a járványhelyzetre is időben felkészültek: a termeket kifertőtlenítették, a padokat előírás szerint rendezték el, azokon pedig egy-egy tájékoztató-füzet várja hétfőn a diákokat, amely áttekinthetően, érthetően elmagyarázza a járvány miatti szabályokat és teendőket.

A sci-fi iskolát – amelyre a helyiek méltán büszkék – egymillió euróból hozták össze, a felét EU-s forrásokból, a felét pedig a helyi költségvetősből állták.

Hirdetés