Fotó forrása: DP World

Egy dubaji cég a vasúti szállítmányozás jelentős állomásává teszi az egyik aprócska erdélyi települést

Húsz millió euróból épül intermodális terminál Marosdécse határában.

Hirdetés

A Miriszló községhez tartozó Marosdécse településnek alig több mint hatszáz lakosa van, de egy jelentős aduász van kezében: fontos közlekedési csomópontnak számít, mivel itt találkozik az A10-es autópálya az 1-es főúttal, valamint itt halad át Románia egyik legfontosabb vasútvonala, a Bukarest – Brassó – Kolozsvár – Nagyvárad között kapcsolatot teremtő 300-as fővonal.

A kedvező közlekedési infrastruktúrát azonban nem tükrözi a község fejlettségi szintje, pedig a helyi önkormányzat koncesszióba adható területekkel is rendelkezik. A település sorsa kedvező fordulatot vehet: egy dubaji cég – belga befektetők révén – itt építi fel a 20 millió eurós intermodális terminálját, mely első körben 30 munkahelyet teremt. A község önkormányzata még 2008-ban hagyta jóvá, hogy az egyik területet az Industrial and Logistics Developments NV évi mintegy 56 ezer euróért vegye át. A befektető hat évre előre kifizette a bérleti díjat, mely 339 ezer euróra rúg, ezen kívül az adókból és illetékekből is szép nyereséget tudhat majd magáénak a település.

A terminál révén egyszerűsödik az áruszállítás Erdély és négy tenger – a Fekete-tenger, az Északi-tenger, a Balti-tenger, és az Adria – között, ugyanakkor a vasúti összeköttetések lehetővé teszik Európa kontinentális részére való szállítást is. Évente 50 ezer konténer mozgatására alkalmas logisztikai központ nyolc hektáron terül el, jelenleg az építkezés felénél tartanak. Becslések szerint jövő év közepéig használatba adják az infrastruktúrát.

A vállalat képviselőinek számításai szerint az első három évben hetente hat teherszállító vonat feltöltésére lesz lehetőség, melyek Európa-szerte szállítanak majd árut.

Hirdetés