Egészségügyi miniszter: hát persze, hogy nőni fog a fertőzések száma, miután megnyíltak a vendéglátóhelyek belső terei

Abban az esetben is, ha mindenki betartja a szabályokat.

Hirdetés

Nem táplál hurráoptimista illúziókat Nelu Tătaru egészségügyi miniszter annak kapcsán, hogy keddtől megnyithatnak a vendéglők és kávézók belső terei is a teraszok után: a tárcavezető szerint még az egészségügyi illetékesek is arra számítanak, hogy ennek nyomán nőni fog a koronavírus-fertőzések száma.

Tătaru hétfőn este arról beszélt: arra készülnek, hogy a vendéglátóhelyek, mozik és színházak nyitása és az iskolakezdés nyomán napi 1500-as új esetszám lesz.

És mindez akkor, ha mindenki betartja az összes előírást, vagyis a vendéglőbe való belépéskor és távozáskor maszkot visel (az asztalnál persze nem), nem megy a bárhoz rendelni, nem akar táncolni, a hely üzemeltetője pedig csak az asztalok feléhez enged vendégeket, mindenhova fertőtlenítőket helyez ki, és csak egyszer használatos étlapokat használ).

A miniszter szerint az egészségügyi illetékesek még képesek ekkora növekedéssel megbirkózni, ám ha nem tartják be a szabályokat, akkor bizonyos helyeken korlátozásokra kell számítani.

Hirdetés

Ez az álláspont azért némileg ellentétben áll az eddigi apokaliptikus fenyegetőzésekkel, miszerint az esetszámok további növekedése beláthatatlan állapotokhoz vezethet, főleg, ha megtelnek az intenzív osztályok.

De hát egy kormánytól – pláne kisebbségben kormányzó kabinettől – még világjárvány idején se várjunk következetességet, amikor kevesebb mint egy hónappal az önkormányzati választás előtt a szavazatszerzés szempontjából sem másodlagos fontosságú hangulatjavító intézkedések meghozataláról van szó.

Hirdetés