Egészségügyi miniszter: ha nem tartjuk be a szabályokat, megtapasztalhatjuk, mi zajlott tavasszal a spanyoloknál és az olaszoknál

Nem fogalmaz visszafogottan Nelu Tătaru.

Hirdetés

Sötét jövőképet vázolt fel Nelu Tătaru egészségügyi miniszter arra az esetre, ha a lakosság nem tartja be a koronavírus-járvány további terjedésének megelőzését szolgáló rendelkezéseket.

Mint ismeretes, az utóbbi hetekben berobbant a járvány Romániában, a napi új esetszám rendszerint meghaladta az ezret, az egészségügyi hatóságok vészharangokat kongatnak, és az ország megyéinek felében az utcán is kötelezővé tették a szájmaszk viselését.

A miniszter hétfő esti nyilatkozata szerint a kilátások nem biztatóak, hiszen jelenleg is növekvőben a napi új esetek száma.

Ha azonban az emberek hajlandóak betartani a hatóságok által kidolgozott óvintézkedéseket, akkor sikerülhet ellaposítani a járványgörbét.

Tătaru azt mondja. Azt szeretné, ha 1200-1300 környékén stabilizálódna a napi új esetszám. Ha azonban 1500-ra áll be, az már nagy problémát okozhat, az ugyanis tíz nap alatt 300-zal több új súlyos beteget jelent az intenzív osztályokon.

Az optimista forgatókönyv az, hogy másfél hét múlva csökkenésnek indul a napi új esetszám, mert az emberek betartják a rendelkezéseket.

Hirdetés

Ha viszont nem, akkor borús lehet a közeljövő.

„Egyik napról a másikra jelentősen nő az esetszám, a kórházak megtelnek, a sürgősségi az intenzív osztályok túlzsúfolttá válnak, a márciusban és áprilisban Spanyolországban és Olaszországban látott forgatókönyv pedig nálunk is megismétlődhet” – mondta.

Azért talán nem ártana ezt elkerülni.

Hirdetés