Egész korrekt fizetés ígéretével csábítja a hivatásos katonákat a román hadsereg

A háborús időkben megnő a katonák értéke is.

Hirdetés

Az Ukrajnában zajló háború nem csupán azt vonja maga után, hogy a több NATO-szövetséges katonáit is Romániába vezényelték az ország határainak védelmére, de a bukaresti védelmi illetékesek igyekeznek a román hadsereg létszámát is növelni.

Így most egyszerre hirdettek meg több mint ezer helyet a hivatásos katonák számára és próbálnak önkéntes tartalékosokat verbuválni.

A jelentkezőket egész korrekt illetménnyel próbálják egyenruhás szolgálatra csábítani.

A védelmi tárca Bukarestben és az ország több megyéjében is számos helyet hirdetett meg. Többek között a székely megyékben is: Hargita megyében 6, Kovászna megyében 15, Maros megyében pedig 19 hivatásos katona hiányzik az állományból. De Kolozs megyében is 23, Temesben 10, Szatmárban pedig egy helyet szeretnének betölteni.

Aki hivatásos katona lenne a román hadseregben, annak jó tudnia, hogy abban a megyében kell lennie az állandó lakhelyének, ahol a meghirdetett helyre jelentkezik. Legalább 18 évesnek kell lennie, és nem lehet több 45 évesnél.

Legalább tíz osztályos végzettség is szükséges, de a légierőnél alkalmazandó egészségügyiseknek szakirányú végzettséggel is rendelkezniük kell.

A jelentkezőket természetesen megrostálják, felmérik a pszichológiai állapotukat, természetesen a fizikai képességeiket is, majd utólag egy interjún is részt kell venniük.

Akiket kiválasztanak, az a kiképzést követően szép jövedelemre számíthat.

Hirdetés

Az alapilletmény havi 2500 lej, de ehhez hozzáadódnak a különböző pótlékok, mint például az élelmiszerpótlék, ezzel már meg is haladja a nettó 3000 lejt. Ugyanakkor egyes fegyvernemeknél, illetve magasabb beosztásban

a 4500 lejt is túllépheti.

És ha ez még nem lenne elég, az illetmény évente 3 százalékkal nő.

Közben az önkéntes tartalékosokat is keresik, ebben a kategóriában 871 személyre van szükség.

Várhatóan itt sem lasszóval kell majd fogni a jelentkezőket, Vasile Dîncu védelmi miniszter nemrég dicsekedett el azzal, hogy

háromszoros a túljelentkezés a meghirdetett posztokra, amióta növelték a fizetést.

Az önkéntes tartalékosok jelenleg havi mintegy 3000 lejt kapnak a kiképzés és tényleges szolgálatteljesítés évi 3-4 hónapja idején, a korábbi 1500 lejhez képest. A törvénymódosítás azonban főleg a rendelkezésre állási időszakra irányozott elő jelentős illetményemelést: most már a tényleges szolgálatteljesítés idején járó, a rendfokozattól és beosztástól függő zsold 30 százalékára jogosult az önkéntes tartalékos a korábbi 10 százalékhoz képest.

Románia a következő tíz évben mintegy tízezerrel akarja növelni tartalékosai számát.

Hirdetés