Egész éjjel sorban álltak a parkolóhelyekért Boc városában, megint elveszíthetünk 4000 orvost – hírmix

A rendőrök pedig szép nagy summát és rengeteg jogosítványt gyűjtöttek be tőlünk rögtön az év elején.

Hirdetés

Megint elveszíthetünk 4000 frissen diplomázott orvost

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerdán arról beszélt, hogy akár 4000 frissen diplomázott szakorvost is elveszíthetünk, ha nem szabadítják fel sürgősen az egészségügyi alkalmazásokat. A válság miatt jelenleg csak a megüresedő állások újbóli betöltésére van lehetőség, külön memorandumra lenne szükség a további alkalmazásokhoz. Az egészségügyi miniszter szerint ez roppant fontos lenne, hiszen Románia több száz millió eurót költött a most diplomázott 3–4 ezer szakorvos oktatására, így nem kellene megvárni, hogy elszivárogjanak az országból, és külföldön vállaljanak munkát. Rafila arra is rámutatott, hogy az ország több kórházában is szakorvoshiány van, így tájékoztatni fogja a helyzetről Marcel Boloș pénzügyminisztert, hogy közösen megoldást találjanak a helyzetre.

Mint a kommunizmusban: egész éjjel sorban álltak a kolozsvári parkolóhelyekért az emberek

Emil Boc okosvárosában, ahol olyan magas az életszínvonal, hogy a polgárok lassan beledöglenek, visszatért egy kicsit a kommunizmus. Ez abban nyilvánult meg, hogy sokan már kedd este sorba álltak a városháza előtt, várva a szerda reggel 8 órai nyitást, a városban ugyanis – mint az köztudott – sokkal kevesebb a parkolóhely, mint amennyi az autó. Bár elvileg online is lehet parkolóhelyet igényelni, a túl sok eszkimó, túl kevés fóka szituáció miatt aki kapja, marja alapon osztják az év elején a helyeket, vagyis érkezési sorrendben lehet lefoglalni azt a keveset, ami van. A legelső sorban álló így már január 2-ikán este 8 órakor elfoglalta a helyét a városháza bejáratánál, majd szerda reggelig már az utcára ért ki a sor. A kedélyek akkor szabadultak el, amikor a nyitás előtt pár perccel megérkezett egy férfi egy kisgyermekkel a karján, és lazán előre masírozott a sorban. A portás azonban az emberek méltatlankodása ellenére beengedte az előre pofátlankodót, a törvény szerint ugyanis az 5 év alatti gyermekkel érkezőket előre kell engedni ilyen esetben. Ugye ez is sokaknak ismerős a kommunizmusból?

Nem pihentek a rendőrök a hosszú hétvégén

Már az év elején szép nagy summát szedtek be a közegek az államkassza számára: csaknem 10 millió lej értékben osztottak ki bírságokat, összesen 23 863-at. A rendőrség közleménye szerint 2023. december 29. és 2024. január 2. között az egyenruhásoknak több mint 14 800 bevetésük volt, 755 gazfickót értek tetten bűncselekmény elkövetése közben, emellett 2132 sofőr jogosítványát és 957 jármű forgalmi engedélyét vonták be. Szerintük a nagy rendőri jelenlét következtében 42 százalékkal csökkent a közúti balesetek száma a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

Hirdetés