Durvul a helyzet: a napi esetszám az 1300-at is meghaladta, több mint kétezren kórházi kezelésre szorulnak

Egy Arad megyei településen olyan magas a fertőzési ráta, hogy máris éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el.

Hirdetés

Nehéz szeptember elé nézünk járványügyileg, ahogy azt a szakemberek is megjósolták. Beoltottság szempontjából továbbra is az európai rangsor végén kullogunk és ennek az eredménye sajnos a friss járványjelentésekben is megmutatkozik.

A kommunikációs csoport keddi közleménye szerint az elmúlt 24 órában 1313 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak több mint 48 ezer teszt alapján – ennél nagyobb napi esetszámot utoljára május elején jelentettek.

A vírussal összefüggésbe hozott halálesetek száma is nőtt: a keddi közlemény 31 elhalálozásról beszél, így a járvány kezdete óta 34 570-en adták fel a küzdelmet fertőzöttként. A kórházi kezelésre szorulók száma 2303-ra nőtt az új adatok összesítése után, közülük 291 páciens állapota súlyos. Továbbá 7378-an otthon lábadoznak, 2253-an pedig intézményes karanténban.

A megyei fertőzöttségi ráták is növekednek, Ilfovban például már elérte az 1 ezreléket, de Bukarest is átlépheti hamarosan ezt a küszöböt.

Hirdetés

Bár az országos szinten a lakosságarányos fertőzési ráta még „csak” 0,46 ezreléken áll, és a legnagyobb megyei mutató is 1 ezrelék, van olyan Arad megyei település, ahol ez a szám már meghaladja a 10 ezreléket. Ez azt jelenti, hogy ezer lakosból tízen fertőződtek meg koronavírussal az elmúlt két hét során.

Az Arad megyei katasztrófavédelmi bizottság Ignafalván elrendelte az előző járványhullámok alkalmával már megszokott korlátozásokat: 20 óra után tilos a lakosoknak megalapozott indok nélkül elhagyni otthonukat, az üzletek pedig 18 órakor zárnak. A korlátozások szeptember elsejétől lépnek életbe.

Hirdetés