De mit tegyen az, aki az oltás első dózisa után mégis elkapja a koronavírust?

Erre is van már szakértői ajánlás.

Hirdetés

Számos konkrét eset igazolja, és a szakemberek véleménye is az, hogy a kétdózisos oltások – mint amilyen az EU-ban jelenleg már forgalomban lévő Pfizer-, illetve Moderna-féle oltás – első adagja után (vagyis a két dózis között) könnyen meglehet, hogy valaki elkapja a vírust. A vírustagadók és oltásellenesek ebben természetesen az oltások hasznavehetetlenségét látják, pedig hát éppen azért van második, úgynevezett emlékeztető dózis, mert az erősíti meg az immunitást, akkor válik teljessé a vakcina hatása.

Valeriu Gheorghiță orvos ezredes, az oltási kampány koordinátora kedden tisztázta azt is, mi a teendője annak, aki ilyen kellemetlen helyzetbe kerül. A jelenlegi romániai álláspont szerint ilyenkor két eset van.

Az illetőnek trermészetesen meg kell várnia, amíg felépül a betegségből, majd a felépülés után egy hónappal megkaphatja a második, emlékeztető oltást. Ha azonban így a két dózis beadása között több mint hat hét (42 nap) telne el, akkor érdemes újrakezdeni az oltási folyamatot, azaz újabb két vakcinát kap a páciens, mintha az elsőt nem is adták volna be neki.

Gheorghiță azt is mondta, hogy ebben a kérdésben még egyeztetnek azért a gyártóval, a Pfizerrel, az ő ajánlásaikat is figyelembe fogják venni a hasonló ügyekben, de egyelőre erre érdemes számítani.

Hirdetés