De miért magas a fertőzési ráta a magas átoltottságú városokban?

A járványügyi szakemberek elmagyarázzák. Közben az oltási kampány kicsit lassul, de legalább kihúzták az első havi nyerőszámot.

Hirdetés

A koronavírus elleni oltási kampány nagyon döcögősen halad Romániában, az elmúlt jó egy héten ugyan a negyedik hullám berobbanása miatt megugrott az oltások iránti igény, és rekordok is dőltek, de még messze állunk attól, hogy a lakosság többsége védetté váljon a kórral szemben, hiszen az átoltottság épp hogy meghaladja a 36 százalékot.

Van ugyan néhány kivétel, a két legnagyobb város, Bukarest és Kolozsvár, ahol a legmagasabb – 59, illetve 56 százalékos –, de a járvány ennek ellenére ezeket sem kíméli. Sőt, a fertőzési ráta is a legmagasabbak közé tartozik.

Nos, a járványügyi szakértők elmagyarázták, ez minek tudható be.

Ştefan Dascălu, az Oxfordi Egyetem kutatója szerint a magyarázat egyszerű: a sűrűn lakott nagyvárosi közegben, a vírus is jóval könnyebben terjed.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy ha sok az oltott, akkor nem csupán annak az esélye csökken le jelentősen, hogy a vírus elkapása esetén súlyos betegség alakuljon ki, de eleve csökken az esélye a megfertőződések és a kórokozó továbbadásának.

Răzvan Cherecheş kolozsvári egészségügyi szakértő emellett azzal érvel, hogy ezek a számok ugyan szépek, csak a járvány terjedésének megakadályozásához még nem elegendőek.

A közösségi immunitás kialakulásához ugyanis, amikor már a védettek aránya olyan mértékű, hogy a vírus nem, vagy csak nagyon nehezen tud terjedni, ennél magasabb átoltottság kell, a különbség 60-65 százalékos átoltottságnál kezd megmutatkozni, és legalább 70 százalék szükséges a közösségi immunitáshoz.

Ugyanakkor az olyan sűrűn lakott városokban, mint Bukarest és Kolozsvár,

a jelenleg terjedő delta vírusvariáns miatt még ez sem elegendő – 80-85 százalékos átoltottság szükséges.

Ehhez képest jelenleg országos szinten még csak 36,2 százaléknyian kaptak meg legalább egy oltást, vagyis van még mit pedálozni addig, amíg sikerült a kollektív védettséget elérni.

Hirdetés

Mindeközben az alacsony átoltottság miatt a járvány egyre súlyosabb megpróbáltatások elé állítja a kórházakat: Jászvásáron például vasárnap délutánra már oda jutottak, hogy a betegek nagy száma miatt szinte teljesen elfogyott az oxigén az intenzív osztályon.

A súlyos légzőszervi panaszokkal beérkező fertőzöttek életben tartásához nélkülözhetetlen oxigént végül az utolsó órában sikerült pótolni: a környező városokból, illetve megyékből mintegy száz tartálynyit küldtek át.

Az orvosok azonban figyelmeztetnek:

sürgősen megoldást kell kell találni az oxigénkészletek feltöltésére,

a mostani kölcsönoxigén ugyanis nem sokáig elég.

Mindeközben az oltáslottó premiert ünnepelt: miután eltelt egy hónap az indulása óta, kisorsolták az első havi nyereményt is, ami nem rossz: 300 000 lej.

A szerencsés nyertes az, aki 384 899-ikként regisztrált a vakcinalottó beindulását követően.

Hirdetés