Csökken az esetszám, de van, ami nem változik: az elhunytak elsöprő többsége még mindig az oltatlanok közül kerül ki

Az elmúlt heti összesítés is erre mutat rá. Vannak viszont jobb hírek is a járványfrontról, összefoglaltuk.

Hirdetés

Az Országos Közegészségügyi Hatóság összesítése alapján az elmúlt héten – február 7. és 13. között – a koronavírussal fertőzött elhunytak 80 százaléka nem kapott semmilyen vakcinát, 93 százalékuk viszont más betegségekkel is küzdött. A múlt heti összesítésből kiderül még, hogy

  • az újonnan regisztrált fertőzöttek 50,6 százaléka nem volt beoltva;
  • az új esetek több mint 40 százalékát Bukarestben, illetve Temes, Kolozs, Prahova és Konstanca megyében regisztrálták;

A friss helyzetjelentésből azt is megtudhatjuk, hogy a járvány kezdete óta az elhunytak 86 százaléka 60 év feletti volt, 57 százalékuk férfi.

Biztató adatokkal szolgál viszont a kommunikációs csoport napi jelentése, mivel az összes fontosabb sarokszám csökkenő tendenciát mutat. Szerda óta 15 374 új fertőzöttet regisztráltak – ez több mint kétezerrel kevesebb, mint egy nappal korábban.

Hirdetés

Az elmúlt 24 órában elvégzett tesztek 22 százaléka mutatott pozitív eredményt. Csökkenőben van a halálesetek száma is: csütörtökön 125 elhalálozást jelentettek, míg szerdán 183 áldozatról írtak. Kórházi kezelésre 9714 fertőzött szorul, közülük 1119-en intenzív terápiás ellátást kapnak.

Szintén csütörtökön derült ki, hogy 13 Szatmár, Kolozs és Temes megyei helyszínen tartottak házkutatást hamis oltási igazolványokkal kapcsolatos ügyben, 18 személyt már ki is hallgattak. A Presasm.ro úgy tudja, egy háziorvos szatmárnémeti és középhomoródi rendelőjében is házkutatást tartottak, ahol többek egy nagyobb pénzösszeget is lefoglaltak már. Az orvost azzal gyanúsítják, hogy hamis oltási igazolásokat állított ki pénzért olyanoknak, akik nem kapták meg a koronavírus elleni oltást.

Hirdetés