Csodára lesz szükség, hogy időre elkészüljön az utolsó hiányzó autópálya-szakasz Nagyszeben és Nagylak között

Tíz évig nem volt sürgős, most 2026-ig muszáj elkészülnie, különben elúszik a pénz.

Hirdetés

Hosszú évek halogatása és több elhibázott szerződés után látszik a fény az A1-es autópálya második, Lugos és Déva közötti szakasza alagútjainak végén: ha a kormány nem akarja elveszíteni a helyreállítási alapból jövő részleges finanszírozást, akkor 2026-ig muszáj befejeznie a sztráda utolsó kilenc kilométerét. Ez azt jelenti, hogy semmilyen fennakadás nem jöhet közbe a 11 hónapnyi tervezés és 34 hónapnyi kivitelezés során, ami – ismerve a romániai autópálya-építési szokásokat – szinte elképzelhetetlennek tűnik.

A csodával felérő teljesítmény egy romániai és egy bosznia-hercegovinai építkezési cégre hárul: a konzorciummal pénteken írta alá a megbízatási szerződést a szállításügyi miniszter és a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság, miután megnyerték a 2022 júniusában kiírt harmadik kiírást.

2013-ban egy olasz, 2019-ben egy török céggel fújták le az építkezést, de nem csak ezért maradt utolsónak a szóban forgó szakasz, hanem azért is, mert a 9 kilométerből 2,13 km egy hegyen, illetve a medvék migrációs útvonalán vezet át Marzsina és Holgya között, így menetirányonként egy-egy alagút építésére van szükség. Jól tudták ezt már 2013-ban is, amikor módosítani kellett a terveken, és új környezetvédelmi engedélyt kellett szerezni. A folyamatot bonyolította, hogy addigra a többi szakasz megépítésére aláírták a szerződéseket.

Ilyen előzményekkel kíváncsian várjuk, hogyan áll helyet a rohamtempóban az UMB és Euro Asfalt cégtársulás. A sofőrök mindenesetre türelmetlenül várják, hogy a dél-erdélyi autópálya utolsó hiányzó szakasza is elkészülhessen, hogy folyamatosan lehessen autópályán közlekedni a magyar-román határtól egészen Nagyszebenig.

Hirdetés