Csak rontjuk a statisztikát: Romániát és Bulgáriát leszámítva az EU már egész jól áll(na) oltásügyben

Összességében az EU-s tagállamokban élő felnőttek 70 százaléka már immunizálta magát. Nálunk ennél sokkal lehangolóbb a helyzet.

Hirdetés

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen kedden bejelentette, hogy az Európai Unió felnőtt lakosságának 70 százaléka már teljesen immunizálódott a koronavírus ellen, vagyis mindkét dózist felvette a kétdózisú oltásokból. Ez körülbelül 250 millió beoltott állampolgárt jelent. Az EB vezetője megköszönte mindenkinek, aki ezt lehetővé tette, de egyben azt is hangsúlyozta, hogy a járvány még nem ért véget, így még több beoltott emberre van szükség, hogy visszatérhessenek a dolgok a régi kerékvágásba.

Ezt nyilván azért mondta, mert a tagállamok oltottsági aránya nem egyforma: van ahol nagyon jól állnak, de vannak országok, amelyek csak rontják a statisztikát. Utóbbi kategóriába tartozik például Románia és Bulgária.

Bulgáriában a felnőtt lakosságnak mindössze az egyötödét, míg Romániában mintegy 30%-át sikerült eddig beoltani. Eközben Máltán már a lakosok 90, Írországban és Portugáliában több mint 80, Franciaországban pedig több mint 70 százaléka vette fel a vakcinát.

Még Horvátország, Lettország, Szlovénia és Szlovákia is jócskán elhúzott mellettünk, hiszen a lakosaik mintegy felét már immunizálták.

Ennek a nagy hanyagságnak valószínűleg az lesz a következménye, hogy az összes tagállam vörös listára tesz minket, vagyis megint roppant bonyolulttá válnak a külföldi utazások, karanténokkal, tesztekkel és egy rakás egyéb kellemetlenséggel megspékelve. A 4. hullám nehézségeiről nem is beszélve.

Hirdetés