Csak a szokásos: egy 17 millió euróból felújított megyei út elromlott egy év alatt…

… patkányok sürögnek a kolozsvári McDonalds előtt… és nem kell elsietni az alvást, mert a szombatról vasárnapra virradó éjszakán egy kicsit visszafele pörög az idő.

Hirdetés

Már minálunk babám az van, hogy ha beleaszfaltozunk 17 millió eurót egy útba, nem biztos, hogy jó lesz

Persze, tudjuk, vannak utak, amelyek gond nélkül elkészülnek és rá egy évre is állják a sarat. Na de sajnálatos módon ebben a mioritikus hazában mintha túl sok lenne az ellenkező példa.

Tessék, itt a legfrissebb. Európai pénzekből (konkrétan 17 millió euróból) felújítottak egy Tulcea megyei utat, pontosabban annak három szakaszát, összesen 61,5 kilométernyit. 2019-ben kezdődött el a konkrét munka (brassói és bukaresti cégek irányítása alatt), és 2021-ben, illetve 2022-ben fejeződött be. És eltelt egy év… és most a frissen javított út jó része tele van gödrökkel, illetve hullámzik, mint a tenger.

Mit mond az illetékes, a Tulcea megyei tanács? Azt mondja, hogy az érintett út egy része fontos útvonala az Ukrajna fele haladó, illetve onnan érkező tehergépkocsik számára. Oké, ez szép, de szinte magától adódik a kérdés: nem tudták ezt a tervezők, kivitelezők, mielőtt nekiálltak volna a munkának? És ha tudták, miért nem csinálták TIR-állóra az utat? A kérdés költői, persze, válasz nincs.

Ami van: nagyszabású útjavítási munkálatok. Pontosabban, ezek szükségessége. Ugyanis, hogy mikor fogja ezt valaki megcsinálni, egyelőre rejtély. Az útszakaszok „garanciában” vannak, ám az érintett cégek egyelőre hallgatnak, mint a csuka.

Patkányok sürögnek a kolozsvári McDonalds előtt

Hogy az urbánus gyorsgasztronómia csúcsa-e a McDonalds-kaja (és társai), vagy sem, ízlés kérdése. Van, aki imádja, van, aki jobb híján ráfanyalodik, aztán van, aki ha éhen hal, akkor se tér be oda. Emberekről beszélünk, nyilván.

A patkányok feltehetően másképp gondolkodnak a McDonaldsról (is). Pragmatikusabban. Számukra ugyanis, ha szabad ilyen közhellyel élnünk, a lét a tét. Csakis ez lehet az oka, hogy egy kolozsvári polgár patkányt videózhatott a Széchenyi téri McDonalds előtt. Persze, értjük, nincs messze onnan a Malomárok, a piac (bár a Széchenyi téri piacot valóban szépre, higiénikusra újították fel, ami patkányszemmel nézve nem jó buli), tehát mindenféle ehető maradék bőven van. És ha ehhez hozzácsapjuk a McDonalds előtt a resztliket eldobáló környezettudatos polgárok szemetét, nagyon is érthető, hogy a rágcsáló szerencsét próbált a kajálda előtt.

Hirdetés

Ez van, ettől még Kolozsvár szép város. Csak éppen jobban oda kellene figyelni, például a köztisztaságra. A polgároknak is, meg a városgazdáknak is.

Nem kell elsietni az alvást: a szombatról vasárnapra virradó éjszaka kicsit visszafele pörög az idő

És ismét megérkeztünk ahhoz a szombati naphoz, amikor lélekben felkészülünk, hogy holnaptól, vasárnaptól megint sötétebbek lesznek a reggelek, na és a késő délutánok, kora esték is. Ugyanis a szombatról vasárnapra virradó éjszakán, pontosabban hajnali négykor váratlanul megint hajnali hármat fognak mutatni az óráink.

Hogy ennek miért kell még mindig így lennie, nem tudjuk. A tisztelt Európai Unió még 2018-ban megígérte, hogy törölni fogja ezt a bornírt időjátékot. Aztán 2019-ben megint megígérte. Aztán azt mondta, hogy 2021-ig biztos! És azóta is állítgatjuk az óráinkat márciusban, illetve októberben. Azt tudjuk, hogy minden, amiről az EU-ban döntenek, irtó lassan halad (araszol, ahogy az óra mutatói egy unalmas előadás alatt), és persze a tagállamok érdekeit is figyelembe kell venni, no meg azért azt se feledjük el, hogy az idő mindig is az egyik legjelentősebb politikai tét volt és ma is az.

Szóval, lehet, hogy megígérték, lehet, hogy szavaztak is róla, de a lehangoló tény az maradt, ami eddig is volt. Annyival nyugtathatjuk magunkat, hogy ezen az éjszakán nem kell elsiessük az alvást.

Hirdetés