Fotó forrása: evz.ro

Nem fogja megúszni, ha nem visel maszkot ott, ahol kell

Mert civil ruhás rendőrök figyelik majd a buszon, a boltban vagy az étteremben.

Hirdetés

Nagy felfedezést tettek a román hatóságok: észrevették, hogy az állampolgárok egy része csak akkor hordja az előírásoknak megfelelően a maszkot, ha hatósági személy van a közelben. Ha viszont nincs, akkor az esetek többségében a maszk az áll, vagy jobb esetben az orr alatt lóg, nyílt utat engedve a vírusoknak, bacilusoknak. Mivel egyre csak nőnek az esetszámok, minden lehetőséget megragadnak, hogy megállítsák a terjedését, így ismét büntetésekkel kezdtek riogatni, hátha ez bejön.

Sajtóértesülések szerint a legújabb ötlet, amivel a helyes maszkhordásra akarják rávenni a lakosságot: a megfigyelés. A rendőrök mintegy húsz százaléka civil ruhára cseréli az egyenruhát, és elvegyül a nép körében, hogy rajtakapja és megbüntesse a szabályszegőket, akik csak a hatósági személyek közelében hordják előírásszerűen a maszkot, esetleg nem tartanak tisztes távolságot egymástól.

A kormány hasonló célt szolgáló intézkedése: ezentúl a felelősségteljes állampolgárok fotókat és videofelvételeket is küldhetnek a TelVerde telefonszámra ( 0800.800.165), ha azt látják, hogy a kevésbé felelősségteljes polgárok nem tartják tiszteletben a járványügyi intézkedéseket. A felvételek alapján a hatóságok büntetést állíthatnak ki, illetve büntetőeljárást indíthatnak.

Igen, szabályos az álruhás megfigyelés

A törvénytisztelet álruhás megfigyelése gyakorlatilag ugyanolyan, mint amikor a rendőrök hivatalos jelzés nélküli autóból vagy rejtekhelyről mérik a sebességet az utak mentén. Erre vonatkozóan pedig az alkotmánybíróság már kétszer is úgy döntött, hogy teljes mértékben megfelel az alkotmány előírásainak.

Hirdetés