Büszkeség: 15 romániai egészségügyi alkalmazott önkéntesen ment Olaszországba szembeszállni a kórral

Ezt hívják hivatástudatnak.

Hirdetés

Megérkezett Lombardiába, Olaszország egyik leginkább fertőzött régiójába az a 15 fős – 10 orvos és 5 asszisztens – romániai egészségügyi különítmény, amelynek tagjai önként vállalták, hogy két hétig segítenek a helyi, kimerült orvosoknak és ápolóknak a koronavírussal való küzdelemben. Az önkénteseket egy katonai repülőgép szállította az itáliai félszigetre szerdán.

Öten Bukarestből indultak, a felszállás előtt többek között Ludovic Orban miniszterelnök, és Raed Arafat belügyi államtitkár is személyesen köszönte meg a bátor gesztust. A többi tíz utast temesváron vette fel a „különjárat”, ami arra enged következtetni, hogy az önkéntesek nagy része erdélyi.

A Digi24-nek a bukaresti indulás előtt nyilatkozó Maria Casoni (Kászoni Mária?) is az: a marosvásárhelyi megyei kórház asszisztense. Mint mondta, a családja pontosan tudja róla, hogy nemcsak szereti, de egyenesen imádja a munkáját, a kimerült olasz kollégáknak pedig nagy szükségük van minden segítségre.

A csapat egy másik tagja szerint van ugyan bennük egy egészséges félelem, de ez csak a hasznukra válik, hiszen elővigyázatosságra ösztökél.

Ludovic Orban elmondta: nem is sejtik, milyen értékes a gesztusuk, amely megmutatja, hogy igenis létezik európai szolidaritás.

Hirdetés

A repülőgép kora délután landolt a milánói repülőtéren, ahol a román nagykövet, George Bologan fogadta az önkénteseket.

A tíz hazai orvos és 5 asszisztens két hétig néznek farkasszemet a világot rettegésben tartó vírussal, ráadásul ott, ahol az a leginkább pusztít. Megérdemlik, hogy büszkék legyünk rájuk!

Hirdetés