Adrian Cozma és csapata 2020-ban / Fotó forrása: Facebook

Budapesttel ápolt jó viszonyát is felhánytorgatja az RMDSZ-nek a szatmári koalíciót páros lábbal felrúgó PNL

Szakított a PNL az RMDSZ-szel Szatmár megyében, nem is akárhogy. De nyugalom, már megalakultak az új szövetségek.

Hirdetés

Bár a helyhatósági választásokig még két év van, a jelek szerint bedurrantotta a kampánymotorokat a Nemzeti Libeláris Párt (PNL) Szatmár megyében (is): Adrian Cozma parlamenti képviselő, a PNL megyei elnöke kedd reggel sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a megyei pártszervezet felmondja a helyi együttműködést az RMDSZ-szel és visszahívja vezető tisztségviselőit a Szatmár megyei tanácsból és a szatmárnémeti önkormányzatból.

Az okok között elsőként az RMDSZ hegemóniáját és az őszinte partnerség hiányát említette, aztán ezt a szálat továbbvíve jutott el odáig, hogy például a magyar nyelv ismeretének feltételéhez kötött alkalmazásokat, az átláthatóság hiányát, az RMDSZ Budapesttel ápolt jó viszonyát is felhozza a szakítás okaként

Cozma szerint az RMDSZ a budapesti kormány befolyása alatt van és Szatmár megye és Szatmárnémeti érdekei ellen dolgozik,

Később a Digi 24 hírtelevízióban többek között azt nehezményezte, hogy nem érti, miért szükséges magyarországi cégeket megbízni, ha parkolót alakítanak ki Szatmár központjában. Az élő műsorba az RMDSZ-től Pataki Csaba megyei tanácselnököt kapcsolták, aki szerint Cozma szégyentelenül hazudik, mert valójában már elkezdte a felkészülést a 2024-es helyhatósági választásokra (vannak megyék, ahol már a jelöltállításnál tartanak).

Az RMDSZ egyébként helyi szinten máris megállapodott a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a Népi Mozgalom Párttal (PMP), – Pataki megfogalmazása szerint – annak érdekében, hogy a folyamatban lévő fejlesztések befejeződjenek és új projektek indulhassanak. A megye fejlesztése csak akkor haladhat előre, ha az irány mindenki számára ugyanaz, a PNL Szatmár megyei szervezete azonban a haladás helyett a „rombolás és a gáncsolás politikáját” helyezte előtérbe.

Hirdetés

Adrian Cozma pár héttel ezelőtt, Orbán Viktor tusványosi beszéde apropóján követelte, hogy Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes és Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter távozzon a kormányból, mert támogatólag megtapsolták Orbán Viktor beszédét.

PNL-szóvivő: magánakció volt a szatmári liberálisok lépése

A Szatmár megyei liberálisok nem konzultáltak a döntés előtt a párt központi vezetésével, amely egyébként sem avatkozik bele a helyi szintű koalíciók ügyébe – mondta Ionuț Stroe, a PNL szóvivője. A PNL vezetése magyarázatot kér majd Adrian Cozmától a kialakult helyzetről – tette hozzá –, és hangsúlyozta: a kormánykoalíció működését nem befolyásolják a történtek.

Hirdetés