Illusztráció: Pixabay

Bréking nyúz! A hatóságokat idén nem éri felkészületlenül a havazás

Hej, még csak szeptember van, lássuk, mi lesz decemberben.

Hirdetés

Mi történik Romániában, ha lehull az első nagyobb hó? Igen, elöntik a Facebookot a havazós képek, de ezt leszámítva a tél beköszöntét jelző eme szép természeti esemény minden évben meglepetésként szokta érni a közutak járhatóságáért felelős hatóságokat.

Tehát: lehull az első hó és egy félóra múlva az illetékes intézményvezető bűnbánó arccal magyarázza a tévében, hogy hát izé, nem számítottak rá, közben a képernyőn hótorlaszokban elakadt autókat mutatnak. Hányszor láttuk ezt?

Na de idén minden másként lesz.

Az Országos Közútkezelő Társaság (CNAIR) vezetője már most, szeptember 20-án bejelentette, hogy a meglepetéseknek vége, felkészültek a télre, jöhet a havazás, nem lesz fennakadás a közlekedésben (és hangsúlyozta, hogy már a tavaly is így volt). Cristian Pistol egy képviselőházi meghallgatáson arról beszélt, hogy amikor szükséges lesz, megfelelő mennyiségű szórni való anyag lesz a raktáraikban. Összesen 371 ezer tonna csúszásgátló és ipari sóra lesz szükség, ebből 71 ezer tonna már a raktárakban van, de a többi leszállítására is megvannak a szükséges szerződések. Az üzemanyaggal sem lesznek gondok, a szükséges 767 tonna gázolajból 710 már raktáron van. Országszerte összesen 58 hóeltakarítási keretszerződésre van szükség, ebből 56-ot már megkötöttek. Bevetésre kész 823 hóeke és egyéb hóeltakarító jármű is, így tehát jöhet a tél, tiszták lesznek az utak.

Hirdetés

No hát meglátjuk majd november végén, decemberben…

 

Hirdetés