BRÉKING: március 11. és 22. között bezárják az összes iskolát és óvodát Romániában a koronavírus miatt (FRISSÍTVE!)

A kényszervakáció szükség esetén meghosszabbítható. Közben 17-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.

Hirdetés

A sürgősségi ügyekért felelős szervek és bizottságok hétfő esti döntése értelmében március 11-től, tehát szerdától kezdődően március 22-ig bezárják az összes iskolát és óvodát Romániában a koronavírus-járvány miatt.

FRISSÍTVE: A közel négy órát tartó gyűlésen született döntést Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnök már meg is erősítette.

Az intézkedést meghosszabbíthatják, ha a járványhelyzet megköveteli.

A tanintézetek bezárását Raed Arafat belügyi államtitkár javasolta a bizottságnak, az előterjesztett dokumentumban még az szerepelt, hogy március 10-től április 21-ig tartson a kényszervakáció.

A döntés értelmében

2,8 millió diák és óvodás otthon marad, több mint 6000 oktatási intézményre lakat kerül.

A tanügyminisztérium egyébként szintén hétfőn jelentette be, elhalasztják a megyei és regionális tantárgyversenyeket is.

Az egyetemisták országos szervezete (ANOSR) az egyetemi oktatás felfüggesztését is kérte az oktatási minisztériumtól. Közleményük szerint

a felsőoktatási intézményeket látogató diákok is fokozott veszélynek vannak kitéve,

Hirdetés

mivel naponta 7-8 órát töltenek zsúfolt tantermekben. Az egyetemek ideiglenes bezárásáról azonban egyelőre még nincs szó.

A kormány korábban betiltotta az ezer főnél nagyobb tömeget megmozgató eseményeket március 31-ig, a belügy pedig már az Olaszországba és onnan induló járatok felfüggesztését is bejelentette, utóbbi intézkedés március 23-ig van érvényben.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport már 17 romániai fertőzöttről tud – egy 60 éves bukaresti férfiről és egy 73 éves Buzău megyei nőről is kiderült hétfőn, hogy fertőzöttek -, öten már meggyógyultak. Cikkünk frissül.

Hirdetés