Mit főzzünk a karanténkonyhában?

Nem balzsamecetkrém kérdőjelet kenünk ezúttal sem a kenyérre, hanem van itt pár ötlet, amivel kevés alapanyagból, gazdaságosan is laktatót és finomat tehetünk az asztalra.

Hirdetés

Kőleves és egyéb finomságok

A mostani időszak egyik kihívása a családokban, hogy abból próbáljuk meg kihozni a legjobbat, ami otthon van a kamránkban, jó esetben a kis konyhakertünkben. Ez máskor is így lenne, de valahogy még most tanuljuk, szokjuk, hogy ha hiányzik egy alapanyag, nem ugorhatunk le csak úgy bármikor a közeli kis üzletbe vagy bevásárlóközpontba. Ezért a mostani gasztroösszeállításba bepakoltam pár olyan ötletet, melyek hozzávalói nagy valószínűséggel vannak bespájzolva sokunknál és mind olyan ételek, ahol egy-egy alapanyag könnyen helyettesíthető, vagy éppen annak cseréje által egy teljesen új fogást kapunk, ezért érdemes próbálkozni a különféle variációkkal is.

Köménymagleves feldúsítva

Kőlevest ígér a cím áprilisi mókával, de ez legfeljebb köleves, ha a köménymaglevest rövidítjük, melynél van, akit nem is a hosszú neve zavar, hanem az üressége, emiatt sokan le is nézik szegényt. Szülőfalumban egyszerűen csak kömindes lé. Leves megnevezés csak a húsokkal főzött folyékony eledeleknek jár ki és ha azt mondják főztem levest az az ünnepi húslevest jelöli. Az a Leves.

Bár a kőleves meséjében az egyik legdúsabb, legtöményebb étel válik a katona furfangja által a fazékba tett kővel főzött levesből, ez a mi köménymagos levesünk sem marad olyan árva, ha jó bőven nokedlit szaggatunk bele és pirított kolbászmorzsát is adunk hozzá. Nem igényel hosszú főzési folyamatot sem, legtöbb fél óra alatt el tudunk vele készülni nokedlistül, kolbászostul.

Hozzávalók:
1, 5 liter víz,
őrölt köménymag ízlés szerint (3-4 kk)/ egész köménymag teatojásban belefőzve,
0.5 dl tejszín/1 dl tej,
só, bors,
rántáshoz: kevés olaj/zsír, 1 ek liszt, 1 kk fűszerpaprika,
nokedlihez: 1 tojás, 2 dl víz, 12 ek liszt,
maréknyi házias jellegű füstölt kolbász, felaprózva, megpirítva.

Krumplis étel gyorsan, egyszerűen

A jelenlegi helyzet egyik pozitívuma, hogy a szűkebb, együtt élő család még több időt tölt együtt, az étkezéseket is folyamatosan meg lehet oldani közösen. A következő étel elkészítése pedig jó lehetőség kipróbálnia magát annak a családtagnak is a konyhában, aki eddig kevésbé vagy egyáltalán nem foglalkozott sütéssel, főzéssel és a siker is garantált, ha nem böjtöl senki a családban és szeretik a hagyományos ízeket. Ahol húsmentesen készítenék, ott csak simán el kell hagyni a szalonnát belőle és úgy is teljes értékű marad az étel.

Jó tudni, hogy a krumpli leggyorsabban reszelve készül el, ha ez is fontos tényező lenne a receptválasztásban. A kiolvasztott szalonnát a serpenyőben félrehúzva, tegyük a zsiradékra a reszelt krumplit, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt sütve, párolva forgassuk is át, mikor kezd pirulni és a végén adjuk hozzá a fűszerpaprikát. Ha elhagynánk a szalonnát és nincs snidling a konyhában, piríthatunk kevés hagymát olajon a krumpli alá. Elhagyható, de ha tálaláskor teszünk rá tejfölt is a „tízujjmegnyalós” besorolás garantált.
Ez ez étel egyáltalán nem méricskélős, attól függően alakítsuk, hogy hány személyre szeretnénk, de tapasztalataim szerint, négynél több fő esetében már a túl sok krumpli nem fog olyan szépen pirulva párolódni a serpenyőben, így érdemes két adagban is nekigyürkőzni.

Hozzávalók:
2 nagyobb krumpli személyenként,
olvasztott szalonnakockák /pirított sonka vagy szalámi,
só, bors, fűszerpaprika,
tejföl,
metélőhagyma felaprítva.

Almás zöldborsókrémleves

Hirdetés

A krémlevesek kedvelőinek itt egy finom kombináció arra az esetre, ha van otthon zöldborsó konzervünk és felváltanánk a főzeléket. Egy nagy almát meghámozva, megreszelve vajon megpuhítunk, amíg az átmosott borsókonzervet hozzáadott tejjel botmixerrel pépesítjük, majd ráöntjük az almára, ekkor adunk még hozzá vizet. Összeforraláskor ízesítjük és kanálnyi liszttel vagy ételkeményítővel elkevert eresztékkel még sűríthetjük. Kruton, magvak jól illenek hozzá, nekünk puffasztott zabpehely volt itthon.

Hozzávalók:
50 dkg konzervborsó szűrőben jól átmosva,
1 nagy alma meghámozva, megreszelve,
8 dl víz,
1 dl tejszín /1 dl tej,
kevés vaj/ olaj,
1 ek liszt/ételkeményítő csomómentesre elkeverve vízben,
só, bors.

Puliszka dobos extrákkal

Ehhez a recepthez úgy főztem a puliszkát, mint eddig még soha. Megmérve a hozzávalókat. De akinek, hozzám hasonlóan, egyik kedvenc étele a puliszka, az talán szintén nem méricskéli és nem is ijed meg a maradéktól, mert annak is számtalan felhasználási formáját ismeri már. Így talán nem is mondok újat a túrós vagy sajtos puliszka feldúsításával, de ha mindebbe még beleviszünk egy aprócska pikantériát, a színezést, igazán kellemes vizuális élményben lesz részünk amellett, hogy rövid idő alatt egy finom fogást is összehoztunk. A színezést a megfőtt puliszka kettőbe választásával úgy oldom meg, hogy egyik részébe keverek 1 kk fűszerpaprikát és a négy réteget felváltva teszem egymásra, melyek közé kerül a reszelt sajt, pirított gomba, sajt és a maradék pirított magokból eloszlatva a tetejére is jut bőven. Itt a legkisebb kapcsos tortaformámban próbáltam ki, de a színes csíkozás üvegedényben is szépen érvényesül.

Hozzávalók 4 adaghoz:
1 l víz,
20 dkg kukoricadara,
3-4 ek só,
1 ek fűszerpaprika,
10 dkg sajt megreszelve,
4 nagyobb csiperke gomba kevés olajon megpirítva, vagy pár szelet sonka/ szalámi megpirítva,
maréknyi magkeverék megpirítva,
3 ek jó minőségű napraforgómag olaj/olvasztott vaj a puliszkarétegekre.

Hirdetés