Csirke ananászos szószban, sós citromhéjas rizzsel és sült narancsos limonádéval

Még ezeken a hideg téli napokon is van néhány trükk, amivel legalább a konyhánkban valahol a nyárban érezhetjük magunkat. Citrusos finomságokkal készültem erre az évszakváltó gasztrokalandra.

Hirdetés

Csirke ananászos szószban, sós citromhéjas rizzsel

Ezekben a hideg téli napokban nem szégyen bevallani, ha nem mindenki a síparadicsomokba vágyik. S bár többen a trópusi vidékek helyett beérnénk egy azonnal kezdődő tavasszal, még azt sem tudunk egy csettintéssel varázsolni. Van azonban pár trükk, amivel legalább a konyhánkban valahol a nyárban érezhetjük magunkat. Citrusos finomságokkal készültem erre az évszakváltó gasztrokalandra.

Ételünk kevés alapanyagból áll össze, kétlépcsősen. Először egy szószt készítettem, amelynek fő eleme az ananász és a kápiapaprika, majd ezt adtam hozzá a sárgarépa csíkokkal összepirított csirkemellhez, mintegy ízesítve vele és megadva a jellegét. A kockákra felvágott paprikát, ananászt és egy cikk felaprított fokhagymát az ananászlével felöntve nagyjából negyed óráig főztem, majd botmixerrel összedolgoztam, de nem pépesre, hogy maradjanak benne ananász- és paprikadarabkák. Visszatéve a tűzhelyre egy madárszem csilit belemorzsoltam (késhegynyi csilipehely is megteszi), és kiskanálnyi cukorral még összeforraltam. Ha a massza túl pépesre sikerül, adhatunk hozzá ebben a fázisban még kis kockákra felvágott ananászt. Közben a 3-4 centisre csíkozott csirkemellet és sárgarépát felhevített serpenyőben, nagyon kevés olajon megpirítjuk, szójaszósszal ízesítjük, majd nyakon öntve az ananászos, pikáns szószunkkal még összeforgatjuk tálalás előtt.

A rizsköretbe is csempésztem egy kis pikantériát, miután dupla sós vízben, félig befedve megfőztem. Reszelt citromhéjat sóztam és öntöttem fel annyi jó minőségű napraforgóolajjal, hogy éppen csak belepje. Ebből két kiskanálnyit használtam a rizs ízesítéséhez.

A sózott citromhéjban és ananászos szószban, amellett, hogy ebben a menüben jól kiegészítik egymást, az is közös, hogy mindkettőből készíthetünk nagyobb adagot, mint amennyit aktuálisan felhasználunk belőlük, hűtőben jól elállnak és a szósz sült krumplival is kellemesen passzol, egyfajta házi ketchup.

Hozzávalók 3 adaghoz:
50 dkg csirkemell filé felvágva, felcsíkozva
2 db közepes sárgarépa vékony pálcikákra vágva
kevés olaj a megpirításukhoz
a szószhoz: 1 nagyobb kápia paprika
5 karika ananász kis kockákra vágva (kompótból)
1 dl ananász kompótlé
1 cikk fokhagyma
1 db madárszem csili
1 kk cukor
20 dkg rizs, víz a megfőzéséhez, kevés só
1 citrom reszelt héja, kevés só és kevés olaj

Sült narancsos limonádé

Igaz ugyan, hogy ez az időszak leginkább a különféle melengető italoké, mézes, citromos teáké vagy forralt boroké, de ha már pálmafák alatt napozós, nyári hangulatot ígértem, ahhoz e limonádé különlegesség jobban dukál. A sült narancs ízével és illatával pedig valamelyest a télben is maradunk, annyira nem rugaszkodunk el vele a valóságtól sem.

Hirdetés

Vannak finomságok, melyeknek az elkészítése sokkal egyszerűbb, mint a folyamat leírása. Ez a limonádé is ilyen. A megtisztított narancsokat és citromot héjastul félbevágva forró teflonserpenyőbe fektetjük és pár percig hagyjuk így pirulni, az illat is árulkodni fog, ha elkészültek. Kihűlés után kifacsarjuk a levüket, közben a felszeletelt narancsokat is megpirítjuk mindkét felükön, ezek szolgálnak majd a limonádénk dekorációiként. Összevegyítjük a hozzávalókat és el is készült a szobahőmérsékletű friss ital.

Hozzávalók:
1 l víz
3 db nagyobb narancs, 2 db kifacsarva, 1 db félcentis vastagságúra szeletelve
1 citrom kifacsarva
kiskanálnyi reszelt gyömbér
cukor vagy édesítőszer ízlés szerint, én 3 ek cukrot használtam.

E menü hozzávetőleges költsége 1 főre számolva: 8 lej.

Hirdetés