Gasztroajándékok karácsonyra

A személyes, saját kézzel készített figyelmességeknek varázsuk van. Általuk még hangsúlyosabbá válhat az ajándékozás egyik lényegi része, hogy figyelsz a másikra, idődből szánsz rá és igyekszel a kedvére tenni.

Hirdetés

Most olyan ötleteket hozok, melyekkel bátran kedveskedhetünk karácsonykor szeretteinknek, barátainknak. Ha édesszájú, bizonyára örvendeni fog a karamellöntetnek, ha egészségtudatosan választja ki a nassolnivalókat is, akkor az almacsipsznek, és ha az ajándékba szánt bor mellé egy kis nassolós dobozt is összeállítunk, máris személyesebbé tesszük az ajándékunk.

Karamellöntet

A négy alapanyagos édesség hozzávalói közül legalább kettő biztosan mindig van otthon. Így a só és cukor mellé már csak vajra és tejszínre van szükségünk. Nézzünk körbe a kamrában egy szép formájú, fedeles kisüveg után, de egy egyszerű befőttesüveget is becsomagolhatunk hangulatosan. Ez a finomság több napig eláll a hűtőszekrényben, már ha lesz neki esélye rá.

A cukrot karamellizáljuk, és amikor kezd bebarnulni, vigyázzunk, hogy ne égjen meg. Adjuk hozzá a vajat, majd a tejszínt és óvatosan keverjük össze. Ezután sózzuk és öntsük bele az üvegekbe. Lehet fogyasztani hidegen vagy felmelegítve, desszertek önteteként vagy almaszeleteket is mártogathatunk benne.

Hozzávalók:
6 ek. cukor,
2 dl tejszín,
5 dkg vaj,
1 csipetnyi só.

Egy adag költsége: 7 lej.

Almacsipsz, az egészséges nassolnivaló

Az alma mindig elérhető, egészséges gyümölcs és könnyű dolgozni vele, ráadásul ebben a csipsznek nevezett formájában kedves figyelmességként is megállja a helyét.

Az almákat mossuk meg jól és szabadítsuk meg magházuktól, majd vékonyan szeleteljük fel. Egy sütőpapíros tepsibe fektessük le egymás mellé a szeleteket és helyezzük fűtőtest közelébe. Pár óra múlva forgassuk át az almaszeleteket és ezt a műveletet még megismételhetjük, ameddig már nem lesznek nedvesek az almák és kezdenek szépen összezsugorodni, fodrosodni a szeletek. Válogassunk különböző színű, fajtájú almákat, jól mutatnak majd együtt a kis aszalványok.

Csomagolhatjuk átlátszó tasakba, vagy fel is fűzhetjük őket és összefoghatjuk celofánnal, kis üzenetekkel ellátva az adagokat.

Hirdetés

Nassolós doboz vagy tál

Egy jól megválasztott üveg bor mindig megfelelő ajándék lehet, ha vendégségbe megyünk. Ha mellé még összeállítunk egy könnyen szállítható kis dobozt harapnivalókkal, még nagyobb lesz az öröm. Ebben a válogatásban helye van a sajtnak, aszalt vörösáfonyának, diónak, almacsipsznek, karamellöntetnek vagy akár méznek, korparudaknak vagy éppen keserű csokinak és egyéb magvaknak is. Vihetjük ajándékba, de akár otthonra is összeállíthatunk egy ilyen nassolós dobozt.

Fatálon talán nehézkesebb a szállítás, de azon is jól mutat egy kis összeállítás a fent felsorolt és a képeken látható elemekből. Ezeket ötleteknek szántam, bízva benne, hogy jól jönnek nemcsak az ünnepek előtti készülődős napokban.

Áldott karácsonyt és örömökben, megvalósításokban gazdag új esztendőt kívánok minden kedves olvasónak!

 

Hirdetés