Őszi tál ünnepi alkalmakra

Ünneplésre mindig találhat okot az ember, az év bármely szakában. Az ilyen alkalmakhoz mindig jól jön egy hidegtál pár finom és mutatós falattal.

Hirdetés

Hoztam néhány tippet, mi kerülhet a vendégváró tálra, amelyet nem szezonális alapanyagokból állítottam össze, így bármikor elkészíthető, ugyanakkor a falevelekkel őszies hangulatúvá lehet tenni, a salátalevelek helyett.

Az elmaradhatatlan csirkemellcsíkok rozmaringos fűszerezést kaptak a só, bors mellett, tejben áztak panírozás előtt és panko morzsában forgattam meg őket a tojásos massza után.

Túrógolyókat is formázhatunk, közepükre egy-egy szem vörös áfonyát helyezve, majd szezámmagban megforgatva.

A sonkaszeletekbe csiliszószos csicseriborsókrém került, vajon zöldséghámozó segítségével szelt murokszalagokat karamellizáltam és elmaradhatatlan a koktélparadicsom is mozzarella golyókkal.

A sajtkosárkák és töltött gomba elkészítése sem ördöngösség.

Brokkolikrémes sajtkosárkák

A brokkolit rózsáira szedve főzzük meg sós vízben, majd leszűrés után törjük össze. A főtt tojások sárgáját villával alaposan szétnyomkodva keverjük össze a görög joghurttal és a majonézzel.

Az egyenletes állagú krémbe ezután tegyük bele a brokkolit, megreszelve a főtt tojásfehérjéket és a sajtot. Sóval és borssal való ízesítés után nem árt, ha kis időre hűtőszekrényben érnek össze az ízek.

Addig elkészíthetjük a kis tálkákat, amikhez reszeljük a sajtot forró serpenyőbe pár centi széles kis halomba és várjunk amíg elkezd megpirulni, majd helyezzük lefordított pálinkáspoharakra és kissé formázzuk meg. Pár perc alatt kihűl és le is húzható a pohárról. Talán macerás műveletnek hangzik, de gyorsan lehet vele haladni.

Hirdetés

Brokkolikrém hozzávalói:
1 kisebb fej brokkoli,
3 db főtt tojás,
5 dkg sajt,
2 ek görög joghurt,
2 ek majonéz,
só, bors.

Egy adag hozzávetőleges költsége: 8 lej.

Töltött gombafejek

Tisztítsuk meg a gombákat és a szárukat eltávolítva kiskanállal helyezzünk kevés olívaolajos, sós, borsos keveréket a kalapokba, mielőtt megtöltetnénk őket. A töltelékhez keverjük össze a rikottát az őrölt mogyoróval, reszelt almával, apróra vágott kaporral és reszelt sajttal, majd enyhén sózzuk, borsozzuk. A megtöltött gombákat 25-30 percre tegyük sütőbe, amíg ropogósra pirul a tetejük. Melegen is fogyasztható, de hidegen még intenzívebbek az ízek.

Hozzávalók:
fél kg kisebb fejű csiperke gomba,
2 ek rikotta,
2 ek őrölt, pörkölt földimogyoró,
1 alma megreszelve,
3 dkg reszelt sajt,
kevés kapor apróra vágva,
só, bors.

Egy adag töltött gomba hozzávetőleges költsége: 10 lej.

Hirdetés