Gyors és finom menü nyár végi hétköznapokra

A tócsni a krumpliból készülő számtalan ételből az a lehetőség, amit ebédre, vacsorára, hús helyett körettel, vagy egyszerűen csak egy mártogatóssal is elkészíthetünk, pillanatok alatt. A csokis sütemény pedig a lime-os öntettel garantáltan kedvenccé válik.

Hirdetés

Sonkás krumplitócsni póréhagymamártással

Nem egyedi eset, hogy csak varázslásnyi időnk van asztalra tenni valami finom eledelt és a rendelkezésünkre álló hozzávalók listája is rövid. Ilyen esetekben ideális választás a finom, ropogós krumplitallérok sütése, amelyekbe ezúttal sonkadarabok is kerülnek.

A lereszelt krumplit összeforgatjuk a tojással, liszttel, sonkával, fűszerekkel és már kanalazhatjuk is a forró olajba és mindkét oldalukon megsütjük. Ha időközben a nyers masszában a krumpli levet eresztene, adjunk még hozzá kevés lisztet.

A mártáshoz a karikákra vágott póréhagymát fonnyasszuk meg vajon, majd kissé pirítsuk meg rajta a lisztet. Ezután adjuk hozzá a tejet, a krémsajtot és sózzuk, borsozzuk. Besűrűsödésig folyamatosan kevergessük. Ha teljesen sima, selymes mártást szeretnénk, botmixerrel krémesítsük. A lentebb leírt adagból 12 db ropogós tócsni lett.

Hozzávalók:
A tócsnihoz:
fél kg krumpli,
4 szelet sonka,
1 tojás,
1-2 ek liszt,
csipetnyi rozmaringpor,
só,
bors,
olaj.

A mártáshoz:
1 szár póréhagyma,
diónyi vaj,
1 ek liszt,
2,5 dl tej,
10 dkg tömlős krémsajt,
só,
bors.

Egy adag étel hozzávetőleges költsége: 3 lej.

Csokoládés sütemény lime-os joghurtkrémes öntettel

Aki nagy csokirajongó, annak ez a süteményes változat biztosan ízleni fog. A tömény kakaós ízt jól kiegészíti a citrusos, krémes öntet. Keverjük a tojásokat habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a gőz felett felolvasztott csokoládét és a vajat és könnyed mozdulatokkal dolgozzuk össze a liszttel és kakaóval. Kivajazott kis tűzálló edénykékbe oszlassuk el a csokoládés masszát és süssük 20 percig előmelegített sütőben.

Hirdetés

Ez idő alatt készítsük el az öntetet, amihez a tojássárgáját keverjük el cukorral, a lime levével és héjával, majd gőz felett besűrűsödésig kevergessük. Levéve a tűzről, adjuk hozzá a vajat és miután kissé kihűlt, a görög joghurtot. Hűtsük jó hidegre és így tálaljuk a sütemények mellé.

Hozzávalók:
A süteményhez:
2 egész tojás,
7 dkg cukor,
5 dkg liszt,
1 ek kakaópor,
1 tábla (8-10 dkg) keserű csokoládé (70%-os),
10 dkg vaj.

Az öntethez:
2 tojássárgája,
5 dkg cukor,
1 lime reszelt héja és leve,
3 dkg vaj,
20 dkg görög joghurt (10%-os).

A 4 db sütemény öntettel hozzávetőleges költsége: 12 lej.

Hirdetés