Fotó forrása: Agerpres

Bica az új Udrea: külföldön bujdoshat a négy év börtönre ítélt volt főügyész

Hiába kopogott nála a rendőrség, hogy vigyék be a börtönbe, senki nem nyitott ajtót.

Hirdetés

Elena Udrea és Alina Bica nem csak együtt plázázó barátnők, sorstársak is: mindketten külföldre menekültek amint utolérte őket az igazságszolgáltatás. A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) egykori főügyészét bűnpártolásért ítélték négy év börtönre. Szerdán három rendőr el is sétált a lakásáig, hogy bekísérjék a börtönbe, de nem találták otthon, ezért országos és nemzetközi körözést indítványoztak ellene.

Az eljárásnak megfelelően először ellenőrzik, hogy az országban tartózkodik-e, s ha bebizonyosodik, hogy nem, akkor indulhat a nemzetközi körözés. A sors iróniája, hogy a kiadatási eljárást éppen Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter intézi, aki korábbi mandátuma idején államtitkárnak nevezte ki Bicát.

A volt főügyész 2018 elején menekült el Romániából barátnőjéhez, az akkor még Costa Ricán bujdosó Elena Udreához, ahol hozzá hasonlóan politikai menedékjogot próbált szerezni. Mire őrizetbe vették, és megkezdődhetett volna a kiadatási eljárás, szerencséjére a PSD-kormány Liviu Dragnea megmentése érdekében elkezdte ámokfutását az igazságügy reformja érdekében, ami olyan jól sült el, hogy több korrupciós ügyben is perújításra került sor.

Bica ellen egyszer már született egy jogerős ítélet, mellyel négy év letöltendő szabadságvesztésre ítélték, de az ő ügyében is megsemmisítették a döntést, így újra kellett tárgyalni. A román sajtó úgy tudja, hogy Bica jelenleg Spanyolországban tartózkodik és kétséges, hogy sikerül-e hazahozatni.

Hirdetés