Dan Dumitrescu

Beismerte az államtitkár, hogy lefölözött pár EU-s projektet az egészségügyi tárcánál

Hatalmas összegeket kért azért, hogy jól fizető szerződéshez juttassa az egyik pályázót.

Hirdetés

Az országos korrupcióellenes ügyészség (DNA) ügyészei pénteken vádat emeltek a bukaresti törvényszéken az európai beruházásokért és projektekért felelős minisztérium egyik államtitkára, Dan Dumitrescu ellen, aki beismerte, hogy 2015-2016 között, az egészségügyi minisztérium tanácsadójaként visszaélt a hatalmával, és kenőpénzért ígért EU-s finanszírozású szerződéseket egy vállalkozónak.

A vádirat szerint összesen négyszer fordult elő, hogy pénzt és egyéb szívességeket kért a kiírás elnyeréséért. 2016 februárja és augusztusa között 67 ezer lejt vett át egy vállalkozótól, aki egy pszichológusi állást is biztosított Dumitrescu feleségének. Ugyanazt a vállalkozót rávette, hogy vegyen részt más liciteken is, mert ő majd minden szálat megmozgat az illetékes minisztériumoknál, hogy nyerjen. Ezért a szolgáltatásáért 34 ezer eurót és 300 ezer lejt követelt, csakhogy az illető hiába jutott a szerződéshez, nem volt hajlandó kifizetni a Dumitrescu által megkövetelt árat.

Dumitrescu beismerő vallomást tett, és elfogadta a DNA által kért büntetést, nevezetesen a 1 év 4 hónap felfüggesztett börtönbüntetést két év próbaidővel, tehát alószínűleg egyetlen napot sem fog börtönben tölteni.

Hirdetés