Bearanyozott hónap: az AUR népszerűsége nőtt, a többi párté zuhant decemberben

A szélsőséges párt valamiért visszalopta magát az emberek szívébe.

Hirdetés

Egy kivételével nem örülhetnek a főbb román pártok a decemberi támogatottsági adatok láttán: az INSCOP közvélemény-kutató által csütörtökön ismertetett adatok szerint kizárólag a szélsőséges párt politikusainak van okuk a felhőtlen pezsgőzésre.

A decemberben készült felmérés adatai szerint egyedül a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) támogatottsága nőtt decemberben, a kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Párté (PSD), a kisebbik kormánypárt Nemzeti Liberális Párté (PNL) és az ellenzéki, balliberális Mentsük meg Romániát Szövetségé (USR) csökkent a novemberi adatokhoz képest.

A PSD 31,5 százalékon áll az előző havi 34,9-hez képest, a PNL támogatottsága 20,2 százalék (novemberben 20,8 volt, az AUR-é 18,1 (egy hónapja 16,1 volt), az USR-é pedig 10,9, míg novemberben még 11,2 volt.

Hirdetés

AZ RMDSZ támogatottsága a csütörtökön ismertetett adatokban nem szerepelt, de a magyar szervezet népszerűségi mutatói hónapok óta 5 százalék körüli eredményt mutatnak.

Az adatokat részben a schengeni bővítésről szóló, Románia számára kedvezőtlen döntés előtt, részben utána vették föl, és a szakértő szerint azt jelzik, hogy a 2023-as és 2024-es év meglehetősen kiszámíthatatlan lesz, de az emberek inkább a komoly, felelős pártokat díjazzák majd a populistákhoz képest.

Hirdetés