Băsescu most épp a hazatérő roma bűnözői klánoktól félti az országot

Új kedvenc témát talált.

Hirdetés

Nagyon rácuppant a romatémára Traian Băsescu volt államfő, aki most éppen az általa gründolt, és hevesen kisebbségellenes Népi Mozgalom Párt (PMP) európai parlamenti képviselőjeként tengeti a mindennapjait.

A politikus vasárnap a közösségi oldalán megint aggódott egy sort az ország közbiztonságáért, miután – megfogalmazása szerint – a roma bűnözői klánok a jelek szerint visszatérőben vannak az országba, és fittyet hánynak a törvényekre. Ezért a rendőrségek tennie kell valamit, ellenkező esetben hat hónap múlva talán már az utcára se merünk kimenni – figyelmeztetett.

A volt elnök apokaliptikus képeket vázol föl: szerinte a lakásokat védő riasztóberendezések semlegesítésére szakosodott betörői csoportok jelenléte máris egyre érezhetőbb, de ugyanúgy a bankautomaták és a bolti pénztárak fosztogatására szakosodott csoportoké is.

De ez még csak a kezdet: maffia jellegű cigánycsoportok osztják fel egymás között a területeket, amelyeken védelmi pénzt követelnek a kereskedőktől, és a koldushálózatok is éppen a területük elfoglalásával foglalatoskodnak.

Az EP-képviselő megkongatja a vészharangot: már nincs sok idő, a belügyminisztériumnak lépnie kell, ehhez pedig helyszíni információra van szüksége. Ezért az önkormányzati rendőrségeknek napi rendszerességgel kell informálniuk az állami rendőrséget a településeken tevékenykedő bűnbandákról.

Hirdetés

Băsescu a rendfenntartó erők védelmére kelt, úgy véli ugyanis, hogy ha most nem hagyjuk, hogy a csendőrség és a rendőrség kímélet nélkül semlegesítse a szervezett bűnözői csoportokat, az áldozatokkal szemben elkövetett bűncselekményekkel arányos eszközöket alkalmazva, hogy ismét helyreállítsák a rendet az utcákon, akkor hat hónap múlva már késő lesz.

A volt elnök a jelek szerint immár következetesen ezt a témát képviseli az idei kettős választási évben. Május elején ugyanis pontosan ilyen jellegű kijelentések miatt jelentették fel az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD).

De hát mit számít az az esetleges néhány ezer lejes bírság a több tízezer potenciális szavazathoz képest, amelyeket ennek a témának a forrón tartásával söpörhet be a pártja?

Hirdetés