Bár egy temetésen csak nyolcan vehetnek részt, Nagybányán úgy gondolták: nyolctól százig már nincs olyan sok

Jókora tömeg vett részt egy gyászszertartáson.

Hirdetés

Nem könnyű a koronavírus-járvány miatti korlátozások betartása, de azért a legtöbbünk, ha összeszorított fogakkal is, megteszi.

Vannak azonban olyanok, akik számára továbbra is szabadon választhatónak tűnik, hogy alkalmazkodjanak a megszorításokhoz, vagy ne.

Ez történt például Nagybányán is, ahol vasárnap száznál is többen gyűltek össze egy temetésre – olyan körülmények között, hogy a hatályos katonai rendelet egyértelműen kimondja: a temetéseken legfeljebb nyolc személy vehet részt a járvány terjedésének megakadályozása érdekében.

Mint kiderült, Máramaros megye szélhelyén egy helyi roma közösség egyik jelentős tagját temették el, ezért gondolták úgy sokan a közösség tagjai közül, hogy kötelességük ott lenni a szertartáson.

Az esetről készült videón az látható, hogy a tömeg a temető kerítése mellett a járdákon, illetve a beépítetlen területeken áll. Néhányukon van szájmaszk, de a többség nem tartja be a társadalmi távolságtartásra vonatkozó előírásokat.

A beszámolók szerint a helyszínen több rendőr- és csendőrsárőr is jelen volt, de csupán megfigyelés alatt tartották a tömeget.

Hirdetés

A rendőrök csak azt követően kezdték igazoltatni az embereket, és felszólítani őket, hogy menjenek haza, hogy az ügy megjelent a sajtóban.

A katasztrófavédelem közlése szerint maga a temetés a rendeletet betartva zajlott – a koporsó körül csak nyolcan voltak –, ugyanakkor a tömeg jelenléte a környéken továbbra sem volt indokolt.

Ezért a rendőrök igazoltatták a résztvevőket, és megbírságolták őket a katonai rendelet megsértése miatt.

A Máramaros megyei rendőrs-főkapitányság pedig belső vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy a rendőrök valóban nem tették-e az előírásoknak megfelelően a dolgukat.

Hirdetés