Az óvodák és az iskolák mihamarabbi újranyitása az új oktatási miniszter elsődleges célja

Bár nem teljesen rajta múlik, hogy mikor indul újra a hagyományos oktatás, a szándék megvan.

Hirdetés

Az utóbbi napokban Sorin Cîmpeanu új oktatási miniszter többször is elmondta, hogy abszolút prioritásként tekint a tanintézmények mihamarabbi újranyitására. A téli vakáció január 10-én jár le, ezt követően három hétig zajlik az oktatás, majd zárul az első félév. A következő vakáció január 30 – február 7. között esedékes. Ennek tükrében érthető, hogy a szülőket foglalkoztatja a kérdés:

vajon mennyi az esély arra, hogy már januárban újranyitnak az iskolák?

Konkrét választ nem adott a tárcavezető, így a bizonytalanság még eltarthat egy ideig.

Amit viszont ki lehet hámozni a nyilatkozatából, hogy az óvodák és az elemi iskolák újranyitásával, fokozatoson térhetnek vissza a gyerekek az iskolapadokba, majd az alsó középfokú, középfokú és felsőfokú oktatási intézmények is megnyithatják kapuikat. Erre azon nyomban sor kerülhet, amint a járványhelyzet lehetővé teszi. Megnézik, hogy milyen fokon terjed az új vírustörzs más országokban (tudható, hogy a mutáns vírus a gyerekek között is gyorsan terjed), megfigyelik, milyen óvintézkedéseket vezetnek be máshol, konzultálnak a járványszakértőkkel, és ennek alapján döntenek az újranyitásról.

Cîmpeanu egyértelművé tette, hogy ha az oktatási tárca – mely az egészségügy után a második legnagyobb közintézmény-rendszer – nem kapja meg a kormányprogramban szereplő összegeket, akkor lemond a mandátumáról. Ha kell, akkor naponta el fogja mondani:

az oktatáshoz pénz kell, enélkül nem tudják javítani az internet-hozzáférést, illetve csökkenteni a román oktatásban létező egyenlőtlenségeket, hangsúlyozta.

Cîmpeanu neve egyébként nem véletlenül cseng ismerősen, Victor Ponta kormányában már volt oktatási miniszter, 2014-ben. A Colectiv-tűzvész után, 2015. novemberében ideiglenesen átvette a miniszterelnöki teendőket Victor Pontától. Háromszor is pártot cserélt, 2020 januárjában lépett be a PNL-be. Az oktatási tárca vezetőjeként több vitatott kezdeményezése is volt, például a plagizálóknak lehetővé tette volna, hogy önként lemondjanak a doktori tisztségükről. Kienevezése ellen az USR-PLUS tiltakozott a leghangosabban.

Hirdetés