Az oroszok nagyon szívesen megvizsgálnák a romániai rakétapajzsot, de ennél sokkal többet akarnak

Moszkva nem akar engedni meglehetősen elrugaszkodott követeléseiből.

Hirdetés

Köszönettel elfogadja Oroszország azt az ajánlatot, hogy megvizsgálja az amerikaiak által Európába telepített NATO-rakétapajzs romániai és lengyelországi elemeit, és cserében beleegyezik, hogy a NATO az Oroszország európai részén található hasonló létesítményeket ellenőrizzen, de attól még nem mond le a követeléseiről – ezt a választ adta Moszkva arra az amerikai reakcióra, amelyet Washington az orosz biztonsági igényeket rögzítő kérésre adott.

Mint ismeretes, Moszkva már a dél-romániai Deveselura telepített rakétatámaszpont megépítése előtt azzal vádolta az amerikaiakat, hogy az veszélyezteti Oroszország biztonságát. A román és az amerikai illetékesek hiába mantrázzák folyamatosan, hogy a létesítmény csak védekező jellegű, egy Európán kívülről indított rakétatámadás elhárítására szolgál, és nem is lehetne támadásra használni, az oroszok szerint bármikor lehet támadó rakétákat is telepíteni oda.

Bukarest és Washington az Oroszország és Ukrajna között egyre feszültebbé vált helyzet miatt, illetve az Európára vonatkozó orosz biztonsági követelésekre válaszolva ajánlotta fel Moszkvának, hogy a kölcsönösség elve alapján ellenőrizheti a deveselui támaszpontot.

Az oroszok ezt el is fogadták, ám csütörtök délutáni válaszukban jelezték: ennyi nem elég.

Továbbra is ragaszkodnak ugyanis ahhoz, hogy a NATO tegyen le a keleti terjeszkedésről, Ukrajna és Grúzia felvételéről, és vegye vissza az Ukrajnának szállított fegyvereit.

És ami még ennél is súlyosabb:

azt követeli, hogy vonják ki a NATO-erőket a délkelet-európai és a balti NATO-tagállamokból,

hogy ezzel visszaálljon az 1997-es állapot.

Ellenkező esetben akár a katonai reakció sem zárható ki Moszkva részéről.

Hirdetés

Az ukrán-orosz viszony egyre feszültebb, Washington és a NATO szerint az orosz bejelentések ellenére, miszerint egyes, az ukrán határ mellé vezényelt erőiket a „hadgyakorlat” végeztével visszaküldtek az állomáshelyükre, valójában még több orosz katonát küldtek a térségbe.

Joe Biden amerikai elnök szerint Oroszország napokon belül megtámadja Ukrajnát, Atony Blinken külügyminiszter szerint már csak valamilyen ürügyet keres rá.

A szakadárok uralta Donbaszban máris áll a bál, az oroszpárti szeparatisták az ukrán hadsereget vádolják azzal, hogy nehézfegyverzettel lövik őket, az ukránok szerint viszont mindez fordítva történt.

Az amerikai reakcióra adott orosz válaszból az szűrhető le, hogy

Moszkva az egész üzengetést csak ürügynek használja az invázióhoz,

hiszen azt vélhetően senki sem gondolja komolyan, hogy a NATO előre kapitulál, és orosz követelésre visszavonja a haderejét a saját tagállamai területéről.

Ami annyit jelentene, hogy kiszolgáltatná őket Moszkva kényének-kedvének.

Hirdetés