Illusztráció

Az esetszámok biztatóak, csakhogy közben lett egy harmadik omikron-fertőzött

A Dél-Afrikából hazamenekített brassói nő egyik családtagjánál is kimutatták az új vírusmutációt.

Hirdetés

Mire végre fellélegezhetne a koronavírus-járvány szűnni nem akaró nyomása alól a román egészségügyi rendszer, újabb aggodalmakra ad okot, hogy már a harmadik romániai lakosnál mutatták ki az állítólag minden eddiginél gyorsabban terjedő omikron vírusmutációt. Egy 56 éves brassói férfiról van szó, akinek a családtagja november 30-án tért haza Dél-Afrikából, a román kormány által bérelt géppel.

Nem tisztázott, hogy miként kaphatta el a fertőzést a karantén alá helyezett nőtől, akinek a szervezetében december 4-én mutatták ki a vírus jelenlétét, viszont tény, hogy a férfi korábban teljes védettséget szerzett, azóta teljesen elszigetelte magát másoktól, állapota pedig jónak mondható.

Az egészségügyi hatóságok szerte a világban vizsgálják, melyek a legfőbb jellemzői a dél-afrikai vírusmutációnak. Az eddigi megállapítások szerint a rendelkezésre álló oltások jó eséllyel megvédenek az omikrontól, ettől függetlenül a Pfizer-BioNTech, a Moderna és a Johnson & Johnson is omikron-specifikus vakcinákon dolgozik.

Közben az esetszámok továbbra is csökkenő tendenciát mutatnak: csütörtökön 1032 fertőzöttről adtak tájékoztatást a román hatóságok. 24 óra leforgása alatt 74 halálesetet hoztak összefüggésbe a járvánnyal, ebből 70 áldozat nem volt beoltva. Csökkent az intenzív osztályokon ápolt betegek száma is, a tegnapi 807-ről 754-re.

Hirdetés

A legtöbb új esetet – Bukaresten kívül – Brassó (68) és Kolozs (64) megyében regisztrálták.

Az oltási hajlandóság az omikron hatására sem ugrott meg, sőt, egyre kevesebben kérik az első oltást, a szerda 18 órai helyzetjelentés szerint 8 683-an.

Hirdetés