Az elnöki hivatal nem hajlandó megosztani minden infót Iohannis utazgatásairól. Nem tudjuk, mennyivel fog emelkedni jövőre a minimálbér – szerdai hírmix

És vigyázzunk, hogy merre járunk a héten Kolozs megye területén, ugyanis több folyón is magas az áradásveszély Kolozs megyében.

Hirdetés

 

Immár valószínűleg sosem tudjuk meg, mennyibe került Iohannis afrikai szafarizása

 

Az államelnöki hivatal keddi közleményében nyomatékosította az érdeklődő polgárok számára, hogy nem szép érdeklődni. Magyarán: Klaus Ionopotchivanoc Iohannis múlthavi afrikai körútjának költségeit nem köthetik a lakosság orrára tokkal-vonóval – olvashatjuk a Krónikán.

A hivatal ezekre az információkra minősített információként tekint, ami azt jelenti, hogy a hatályos törvények értelmében nem szabad nyilvánosságra hozniuk a különleges repülőutak szervezésével és lebonyolításával kapcsolatos adatokat. Ezekre nemzetközi jogszabályok vonatkoznak, ennek értelmében a szerződéseket és más, ehhez kapcsolódó dokumentumokat nem publikálhatnak.

Érdekes tényt képez azonban, hogy az elnök minősített információkkal teli, luxusgépekkel lebonyolított útjai mellett a szállásköltségei azonban publikusak: az elnöki hivatal éves költségvetéséről szóló információk elérhetőkké válnak az intézmény honlapján. Lehet vitatni – valószínűleg azt sem fogjuk érdemben megtudni, hogy Iohannis elhalaszthatatlan afrikai körútja meg egyéb más utazgatásai valóban hoz-e az ország számára valódi politikai-gazdasági hasznot.

 

Nem jutnak dűlőre a honatyák a jövő évi minimálbér módosításával 

 

Amikor pénzről és fizetésemelésről van szó, akkor értelemszerűen mindenkinek van véleménye – csakhogy a kormány szerint sincs konszenzus, pedig nagy léptekkel dübörög felénk 2024, a Szuperválasztási Év.

A Marcel Ciolacu vezette kormány azt javasolja, hogy a jövő év közepétől ismét 400 lejjel emeljék a minimálbért. A szakszervezetek nagyobb és gyorsabb emelést követelnek, míg a vállalkozók csak 200 lejjel több bért javasolnak. Ezt a problémát Radu Burnete, a Concordia Munkáltatók Szövetségének elnöke is ismertette, és arra mutatott rá, hogy nem feltétlenül az összeg meghatározása miatt alakult ki a vita, hanem a kiszámíthatóság szintjén.

Mint mondta, ahhoz, hogy kiszámítható legyen egy ilyen rendszer, a munkáltatóknak legalább 12 hónappal azelőtt kellene tudniuk, hogy mekkora lesz az emelkedés és mikor. A dátumokkal való sakkozás mellett viszont nem kellene a kormánynak költségvetési politikát kovácsolnia a minimálbér kérdéséből, annak ellenére, hogy Románia lakosságának egyharmada minimálbérért dolgozik. Ennek tükrében a körülöttünk lévő hasonló gazdaságokban a munkavállalók körülbelül 10%-a dolgozik minimálbérért. Nálunk nagyon sok minimálbér csak papíron van, és nagy problémánk van a feketézéssel. A megbeszéléseknek nem szabadna minden évben csak ennek a számnak a meghatározásáról szólniuk, arról kell beszélnünk, hogyan növeljük a hozzáadott értéket, a jobb infrastruktúráról, arról, hogyan növeljük a romániai vállalatok versenyképességét az exportban – mondta Burnete.

 

Áradásveszély Kolozs megyében

Hirdetés

 

December 13-án több Kolozs megyei folyóra adott ki az Országos Meteorológiai szolgálat eleinte sárga kódú, majd később narancssárga kódú jelzést a heves esőzések és a hegyvidékről lezúduló csapadék miatt.

Narancssárga jelzés van érvényben a Szamoson (mind a Hideg-, mind a Meleg-Szamos esetében), sárga kódot kapott a másik két Kolozs megyében elhaladó folyó, az Aranyos és a Körös is.

Alább megtekinthető a kódtérkép, részleteket az Actual de Cluj portál osztott meg.

 

 

 

Hirdetés