Az egészségügyi miniszter nagyon meg akarja büntetni azon orvosokat, akik nem csak a listán szereplő pácienseket oltják be

Csakhogy ezzel a miniszterelnökkel és a szakemberrel is szembemegy.

Hirdetés

FRISSÍTVE – Az egészségügyi minisztérium hétfőn közölte, hogy mégsem kezdeményezi az orvosok szigorúbb megbírságolását a soron kívüli oltások miatt. Jelezte: folytatják az ellenőrzéseket ott, ahol visszaéléseket jeleznek, és megerősítették: a tárca számára a 65 év fölöttiek, a krónikus betegek, a fogyatékkal élők és a hajléktalanok beoltása jelent prioritást.

Természetesen az oltási kampány kapcsán is sikerült olyan helyzetet kialakítani, amelyben a kormányt alkotó koalíciós partnerek szögesen ellentétes álláspontot képviselnek.

Egyes értesülések szerint Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter utasítására az egészségügyi tárca olyan rendelettervezetet dolgozott ki, amely nyomán 10 ezertől 20 ezer lejig terjedő bírsággal lennének sújthatók azok az orvosok, akik olyan személyeket oltanak be, akik nem szerepelnek az oltási listán – vagy azért, mert nem is regisztráltak, vagy azért, mert esetleg más időpontra szól a regisztrációjuk.

Az ügy háttere, hogy korábban kiderült: több mint ezer személyt soron kívül oltottak be, egy orvost pedig 5000 lejre bírságoltak, mivel olyan személyeket is beoltott, akik nem tudtak az eredetileg lefoglalt időpontban oltásra jelentkezni.

Az orvos ezt azzal indokolta, hogy inkább beoltotta őket, semhogy eldobja a drága és egyelőre ritkán hozzáférhető vakcinát.

A kormányban az USR-PLUS-t képviselő Voiculescu miniszter azonban inkább a szigorú szabályozáshoz és a szankciókhoz ragaszkodik mereven, ahelyett, hogy elfogadná: az oltási helyszíneken más a mindennapi realitás, mint egy bukaresti kormányzati irodában.

Hirdetés

Érdekes módon ezzel még a liberális párti Florin Cîţu miniszterelnökkel is szembe megy, a kormányfő ugyanis múlt héten arról beszélt: az ország nem engedheti meg magának, hogy hagyja kárba veszni a már kibontott vakcinákat, ha maradt még a flakonban oltóanyag, de aznapra már nincs több regisztrált jelentkező.

Sőt mivel a cél az, hogy minél hamarabb sikerüljön beoltani a lakosság 70 százalékát, nem lehet megbüntetni egy orvost, amiért a listán nem szereplő jelentkezőket is beoltott, ha megmaradt némi vakcina.

Sőt maga az oltási kampányt koordináló katonaorvos, Valeriu Gheorghiţă is azt mondta: ha közeleg a vakcina lejárati ideje, és nincs regisztrált jelentkező, akkor olyannak is be lehet adni, aki nincs a listán, hogy ne vesszen kárba az oltóanyag.

Megnyugtató, hogy a nemrég hatalomra lépett kormányon belül még ebben sem tudnak megegyezni egymással a koalíciós partnerek.

Hirdetés